– Et globalt og ganske skummelt problem

LEDER ARBEIDET: Gunhild Stordalen har en finger med i spillet fra sykesenga. Foto: NTB scanpix
LEDER ARBEIDET: Gunhild Stordalen har en finger med i spillet fra sykesenga. Foto: NTB scanpix

Mandag deltar president Hege Gjessing i Legeforeningen på debattmøte. Arbeidet ledes av Gunhild Stordalen fra sykesengen i Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld skal aktører fra politikk, næringsliv og akademia diskutere spørsmålet om maten vi spiser er skadelig for oss. Debatten arrangeres av EAT-initiativet - Gunhild Stordalens hjertebarn - i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Resistensutvikling som følge av bruk av antibiotika i mat er et økende problem - også i Norge, understreker president Hege Gjessing i Legeforeningen.

– Vi har ikke store problemer her enn så lenge, men det er fare på ferde. Det er derfor viktig å få ned antibiotika i matforbruk, særlig i matproduksjon, sier hun til Dagens Næringsliv.

Les også: Hver femte juleribbe kan være importvare - og kan ha MRSA

«På etterskudd»

Som DN skrev på lørdag, kjemper Stordalen kampen for sitt eget liv. Arbeidet med EAT leder hun i dag fra sykehuset i Nederland sammen med teamet som er basert i Oslo.

Mandag kan hun naturlig nok ikke åpne debattmøtet som planlagt. Det betyr ikke at Stordalen ikke har en viktig rolle.

– Vi skal diskutere hvilke betydning dette har for resistens og om det er direkte skadelig for mennesker å spise mat som er så proppfull av antibiotika. Den alvorlige utviklingen i antibiotikaresistens som vi ser i hele verden er et globalt og ganske skummelt problem, sier Gjessing og fortsetter:

– Gunhild er tydelig på dette med å se sammenhenger for å få endret matproduksjon, slik at den både blir bærekraftig og fører til god helse. For å få til dette, må man jobbe sammen på nye måter. Vi er på etterskudd med disse problemstillingene i dag. Dette handler om både klimautfordringer og helseutfordringer. Antibiotikaspørsmålet er en av bitene i puslespillet.

Les også: Gunhilds kamp (NB. krever innlogging)

Naturlig plattform

Smittevernsdirektør John-Arne Røttingen i Folkehelseinstituttet viser til at en stadig økende andel av infeksjoner er resistense mot de vanligste antibiotikaformene.

– Norge er fortsatt blant de beste i klassen, men problemet er økende, sier han.

Han mener EAT-paraplyen en naturlig plattform for å diskutere problemet.

– EAT ser på sammenhengen mellom ernæring, matsikkerhet og klima. Dette er et forum på tvers av offentlige og private aktører. Jeg synes det sånn sett er et nyttig forum, fordi vi trenger å ha med oss alle aktørene: Både på produksjons-, myndighets- og helsesiden, sier han.

Les også: Overlege mener Listhaug vender døve øret til «tikkende bombe»

«En ildsjel»

Mandag kveld vil Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet og medlem av EATs Advisory Board, innlede debatten - noe Stordalen ellers ville gjort selv. Gjessing i Legeforeningens berømmer alt legen har fått til med EAT så langt.

– Gunhild har nærmest viet livet sitt til dette og gjør et veldig hardt og godt arbeid, sier hun.

– Hun har en stå på-vilje som jeg sjeldent har sett maken til. Nå er hun i en veldig vanskelig personlig situasjon. Likevel er hun så opptatt av at arbeidet skal fortsette og være virksomt. Hun bruker nå de kreftene hun har. Dette er et tydelig bevis på hvor viktig saken er for henne. Hun er en ildsjel, sier Gjessing.

Les alt om saken:

Hele intervjuet med Gunhild og Petter Stordalen (NB. krever innlogging)

«Hvis jeg ikke dør, hvordan kommer livet mitt til å bli?» (kortversjon)

Ap-lederen: - Senest denne uken har jeg fått meldinger fra henne. Hun hviler ikke

– Sier som Schwarzenegger: I´ll be back!!

Hun deler skjebne med 500 personer i Norge

– Dette er litt flashback. Man blir jo lamslått og sjokkert

Fredriksen bekrefter bud på Norwegian Property

Avansert spionprogram oppdaget

Dumper prisen over dammen

Personvernpolicy