Eksperter: Hagel var svak som forsvarsminister

Eksperter mener Chuck Hagel var svak som forsvarsminister. Republikanerne krever en helt ny strategi når hans erstatter skal plukkes ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har sett få senatshøringer som har vært tøffere enn den med Hagel. Han ble filleristet og svarte ikke godt for seg, noe som undergravde autoriteten hans som sjef for Pentagon. Han klarte aldri å hente seg inn, sier forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

USAs president Barack Obama ga Hagel uforbeholden ros da avgangen ble kunngjort mandag. Eksperter er imidlertid langt mer kjølige i sin analyse.

Romarheim sier han ikke så for seg at Hagel kom til å bli sittende i nesten to år.

– Etter den fatalt dårlige starten trodde jeg det kom til å vare kortere. Etter overkjøringen i nominasjonshøringen har han fått gjort lite, noe som har bidratt til forestillingen om ham som en svak leder, sier han.

Bakgrunn: Obama har valgt Chuck Hagel til ny forsvarsminister

Kursendring

Fredsforsker Frida Stranne på høyskolen i Halmstad tror Obama ofret Hagel for å vise kritikere at det gjøres en kursendring i landets terrorbekjempelse.

– Beslutningen går egentlig imot Obamas egen overbevisning. Han er i stor grad enig med Hagel, men må nå gå mer kraftfullt til verks mot IS, sier hun til det svenske nyhetsbyrået TT.

Flere kilder i Det hvite hus sier anonymt at Obama ønsker å få inn en ny forsvarsminister for å styrke innsatsen mot opprørsgruppen IS, også kjent som ISIL, i Syria og Irak.

Krever ny politikk

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, sier at den som skal overta stillingen etter Chuck Hagel, må se på politikken med nye øyne.

– Personellskiftet må inngå i en større nytenkning av vår strategi om å konfrontere truslene vi står overfor i utlandet, spesielt truslene av ISILs fremgang, sier han.

Hagel er det første regjeringsmedlemmet som trekker seg etter at Demokratene mistet kontrollen i begge kamrene i Kongressen tidligere denne måneden. Han er den eneste republikaneren i Obamas innerste krets av sikkerhetsrådgivere.

Under press

Hagel tok avgjørelsen om å gå av forrige fredag etter å ha vært i flere møter med president Barack Obama de to siste ukene, skriver avisa The New York Times.

Hagel har vært under press, og i et internt notat som ble lekket til pressen tidligere i høst, skal han ha stilt spørsmål ved Obamas strategi i Syria. Han skal blant annet ha kritisert Obama for ikke å være klar nok om hva USAs kamp mot IS vil bety for Syrias president Bashar al-Assad.

Da Obama og Hagel møtte pressen sammen mandag, kom presidenten med svært varme ord.

– I nærmere to år har Chuck vært en eksemplarisk forsvarsminister. Han har holdt en stø hånd mens vi har modernisert vår strategi og vårt budsjett for å møte langsiktige trusler, samtidig som vi svarer på umiddelbare utfordringer som ISIL og ebola, sa Obama.

Flere nye kandidater

Flere kandidater trekkes nå fram som aktuelle til vervet som forsvarsminister. Blant dem er tidligere viseforsvarsminister Michele Flournoy, senator Jack Reed på Rhode Island og tidligere statssekretær i forsvarsdepartementet Ashton Carter.

Romarheim sier Flournoy er en «uhyre spennende» kandidat.

– Hun er blant toppkandidatene om hun skulle ønske jobben. Det blir i så fall en milepæl den dagen Pentagon får sin første kvinnelige sjef, sier han.

Personvernpolicy