Britisk minister: Terrortrusselen har økt markant

Storbritannias innenriksminister Theresa May sier at terrortrusselen i Storbritannia er større enn på lenge. Foto: Suzanne Plunkett (Reuters)
Storbritannias innenriksminister Theresa May sier at terrortrusselen i Storbritannia er større enn på lenge. Foto: Suzanne Plunkett (Reuters)

Ikke siden 11. septemberangrepet i 2001 har terrortrusselen mot Storbritannia vært så høy, fastslår innenriksminister Theresa May.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Når politiet og etterretningsbyråer forteller oss at situasjonen er farligere enn både før og etter 11. september, bør vi merke oss det, sa May på en pressekonferanse i London mandag.

Samme dag lanserte britisk politi en ukelang kampanje som skal øke folks bevissthet om terrorfaren. Alle blir oppfordret til å holde ører og øyne åpne, ikke minst på steder med store folkeansamlinger og ved trafikknutepunkter.

– Vi ønsker ikke å skremme folk, men vi vil at de skal forstå trusselen og være årvåkne for ting som er unormale eller mistenkelige, og rapportere dem til politiet, sier Mark Rowley, sjef for det britiske antiterrorpolitiet.

– Fem planer avslørt

Sjefen for London-politiet Scotland Yard, Bernard Hogan-Howe, framholder også at terrortrusselen er høyere enn på lenge. Siden årsskiftet har politiet avslørt fire eller fem planlagte terrorangrep, mens det vanlige er cirka ett i året, ifølge Hogan-Howe.

Hittil i år har politiet pågrepet 271 terrormistenkte personer. Nylig ble tre personer pågrepet i London, siktet for å ha planlagt en halshogging på britisk jord.

Ifølge Hogan-Howe er politiet spesielt bekymret for ytterliggående personer eller små grupper som planlegger å utføre terrorangrep på egen hånd. Ettersom de er i stand til å gjennomføre et angrep raskt, har politiet liten mulighet til å stanse planene.

I august ble terrorfaren i Storbritannia høynet til det nest høyeste av fem nivåer, noe som betyr at et angrep regnes som «svært sannsynlig».

Fratatt passet

Siden den nåværende regjeringen kom til makten i 2010, er 138 personer dømt for terrorrelaterte lovbrudd, ifølge Theresa May. 27 personer med dobbelt statsborgerskap har mistet sitt britiske statsborgerskap, i tillegg til at 29 personer enten er blitt nektet nytt pass eller har fått passet sitt beslaglagt for å hindre at de reiser til Syria og Irak.

Onsdag denne uken vil regjeringen legge fram nye antiterrorlover. De skal ifølge ministeren gjøre det lettere å hindre at britiske islamister reiser til Irak og Syria, for så å vende hjem med terrorplaner.

Både skoler og universiteter kommer til å bli bedt om å iverksette tiltak for å motvirke radikalisering, opplyser May, ifølge BBC. I tillegg kom politiet til å få nye fullmakter, blant annet ved at mistenkte personer vil kunne tvinges til å flytte til en annen del av landet.

Politiet skal også kunne erklære pass for ugyldige i opptil 30 dager for personer som er i ferd med å forlate landet

Personvernpolicy