Venstre om forsvunne Utøya-midler i Karasjok:

– Arbeiderpartiet burde selv tatt ansvaret for Utøya-ungdommen

UTØYA-STRIDEN RASER: Arbeiderpartiet burde tatt ansvaret for Karasjoks oppfølging av sine terror-rammede AUF-ungdommer, mener Venstres Nils Nilsen Gaup (innfelt). Foto: Sametinget/Privat
UTØYA-STRIDEN RASER: Arbeiderpartiet burde tatt ansvaret for Karasjoks oppfølging av sine terror-rammede AUF-ungdommer, mener Venstres Nils Nilsen Gaup (innfelt). Foto: Sametinget/Privat

Striden om hvor millioner til Utøya-rammede i Karasjok har tatt veien, trappes opp: Venstre legger hovedansvaret for manglende oppfølging av Utøya-ungdommer på opposisjonspartiet Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Terroristen gikk direkte på Det Norske Arbeiderparti, det er vi vel enige om. De har et lokallag og et ungdomslag i Karasjok og burde tatt ansvar for å følge opp Utøya-ungdommene.

Det sier Venstres gruppeleder i Karasjok kommunestyre, Nils Nilsen Gaup, til ABC Nyheter.

Venstre har flertall i kommunen sammen med blant annet Senterpartiet.

Sp-ordfører Anne Toril Eriksen Balto har fått kraftig kritikk for manglende oppfølging av de 12 ungdommene fra Karasjok som var på Utøya under terroren der.

Hvor de 2,3 millionene staten sendte til kommunen for dette formålet er blitt av, blir nå gransket.

Venstres Nils Nilsen Gaup mener altså at hovedansvaret for at pengene ikke er ut til å ha kommet Utøya-ungdommene til gode, ikke ligger på kommunens ledelse, men på opposisjonspartiet Ap.

Bakgrunn: Utøya-overlevende så ikke snurten av pengene - ordfører i Karasjok taus

– Ap burde vitterlig ta ansvaret

– Skylden ligger ikke bare på Sps ordfører. Ap har et eget ansvar for å følge opp sine egne ungdommer. Og varaordføreren kommer jo fra Ap, sier Gaup og leger til:

– De har glemt ungdommene sine. Jeg sitter i kommunestyret selv og har jo like mye skyld som andre. Men her må vi se på Ap hva de har gjort lokalt selv, sier han.

– Burde Ap hatt ansvaret for oppfølgingen av Utøya-ungdommen, fremfor kommunens ledelse?

– Ja det mener jeg jo vitterlig. Det er jo tross alt AUF-ere som hører til DNA (Det norske Arbeiderpartiet). Dermed er det ikke sagt at ikke ordføreren også har et ansvar. Men Ap lokalt i Karasjok er dem som skal og bør følge opp, svarer Nils Nilsen Gaup.

Lederen av Finnmark Venstre tar avstand fra Gaups uttalelse:

– Uttalelsen til Gaup får stå ene og alene for hans egen regning. Dette er ikke en holdning som må tillegges Venstre, og vi tar på det sterkeste avstand fra den, sier Nils Gaup sin uttalelse.

Det skriver fylkesleder Terje Soløy i Finnmark Venstre i en epost til ABC Nyheter etter at denne artikkelen ble publisert.

– Forferdelig å høre!

Gaup mener at Arbeiderpartiets varaordfører Solveig Boine Nikkinen burde fulgt opp bruken av de øremerkede midlene.

– Men jeg kan ikke se at Ap har løftet en finger her i Karasjok i den saken, annet enn å kreve gransking. Så mener jeg hovedutvalgslederen for helse og sosial også burde hatt øynene og ørene åpne, anklager Nils Nilsen Gaup.

Varaordfører Solveig Boine Nikkinen (Ap) er rystet over uttalelsene fra Gaup til ABC Nyheter.

– Det er forferdelig at han har gjort spørsmålet om oppfølging avhengig av hvor ungdommene hørte til politisk. Ungdommene hørte til Karasjok, slår Nikkinen fast.

– Får ikke vite noe

Ifølge henne har ikke Ap og de andre opposisjonspartiene blitt informert så de kunne få gjort noe.

– Har ikke engang du som er varaordfører fått nødvendig informasjon underveis?

– Nei, jeg har ikke fått noen informasjon om at de pengene har kommet til Karasjok, sier Nikkinen

– Partiet i seg selv tar ansvar for ungdommen. Men det kommunale ansvaret er kommunalt – og det skal plasseres der det hører hjemme! Dette er det siste jeg forventet, sier Solveig Boine Nikkinen.

Artikkelen er oppdatert: Gaup mener at stat og kommune også har et ansvar, men at Ap lokalt bør følge opp. Og lederen av Finnmark Venstres uttalelse.

Personvernpolicy