Meny

Sykehus-oversvømmelse vil koste millioner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannmassene som trengte inn i Sørlandet sykehus i Kristiansand søndag kan ha gjort skader for et tosifret millionbeløp.

Sykehuset har igjen begynt å ta imot pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp, men mandag fikk 31 pasienter utsatt sin operasjon, og over 100 fikk utsatt sin røntgen-, CT- eller MR-undersøkelse på grunn av oversvømmelsen.

Alle vil få ny time eller operasjon på et senere tidspunkt, når sykehuset igjen har fått sikret strømforsyningen, opplyser sykehuset på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Pasientene har ikke lidd noen nød, forsikrer fagdirektør Per Engstrand. Han håper sykehuset vil være i normal drift fra tirsdag.

Bakgrunn: Vann skaper store problemer ved Sørlandet sykehus

Kunne ikke vært forutsett

Store mengder vann trengte søndag kveld inn hovedbyggets kjelleretasje. Årsaken er ifølge driftssjef Per Torgersen ekstrem vannføring i bekker fra bymarka, og at et tjern like ved sykehuset flommet over.

En tett rist på sykehusets område bidro til oversvømmelsen, selv om risten ble klarert for mindre enn en uke siden.

Torgersen sier at oversvømmelsen ikke kunne vært forutsett.

– Vi sjekker rister og avløp jevnlig, men nå må vi vurdere å forsterke flomvernet rundt sykehuset. Vi har ikke sett noe lignende på hundre år, sier han.

Takket for innsatsen

Vannet sto 170 centimeter opp på nederste etasje av bygget, og administrerende direktør Jan Roger Olsen sier skadene kunne blitt betydelig verre hvis vinduene hadde gitt etter.

– Alt av elektrisk utstyr er i den etasjen, sier han.

Olsen takker alle som bidro til å begrense skadeomfanget og sikre pasientene.

– Det viktige er at sykehuset hadde rutiner og beredskap til å håndtere en slik uforutsett hendelse, sier han.

Sørlandet sykehus har forsikringsordninger som dekker skadene, samt tapte inntekter som følge av utsatte konsultasjoner og operasjoner, forsikrer økonomidirektør Per Qvarnstrøm.

Fortsatt omlokalisering

Akuttpasienter ble overført til Arendal da strømforsyningen til røntgensenteret røk, skriver sykehuset på sine nettsider.

Intensivavdelingen, akuttmottaket og røntgenavdelingen var uten strøm i flere timer, og pasientene ved enhetene ble flyttet til avdelinger som ikke var rammet av strømstansen.

Ansatte som holder til i de hardest rammede delene av kjellerbygget må belage seg på å flyttes for en lengre periode, men omlokaliseringen vil ikke berøre pasienter.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus