Ingen enighet i atomforhandlingene med Iran

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond i Wien, hvor forhandlingene om atomprogrammet pågår, før helgen. Foto: Reuter
Storbritannias utenriksminister Philip Hammond i Wien, hvor forhandlingene om atomprogrammet pågår, før helgen. Foto: Reuter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lyktes ikke å komme fram til enighet om en atomavtale med Iran, men forhandlingene fortsetter og partene har gitt hverandre ny frist 30. juni neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond opplyser at det er gjort betydelig fremgang i den siste forhandlingsrunden, som etter planen skulle ha resultert i en avtale innen midnatt natt til tirsdag.

– Det var ikke mulig å komme frem til en avtale innen fristen. VI har derfor forlenget fristen til 30. juni, opplyser Hammond.

Frigir frosne midler

Landene i den såkalte 5+1 gruppen, som består av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland, er så fornøyde med fremgangen i forhandlingene at de har besluttet å frigi noen av de iranske midlene som er frosset i utlandet.

Ifølge Hammond vil det bli frigitt verdier for drøyt 4,7 milliarder kroner månedlig frem til den nye fristen utløper.

Forhandlingene om det iranske atomprogrammet har pågått i tolv år og resulterte i november i fjor i en midlertidig avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partene ga da seg selv frist til juli med å komme frem til en endelig avtale, men forlenget senere denne til 24. november. Nå forlenges den på nytt med drøyt seks nye måneder.

Frykter atomvåpen

Åtte år har gått siden FNs sikkerhetsråd innførte de første sanksjonene mot Iran, for å tvinge landet til å innstille sitt program for anrikning av uran.

Vesten frykter at iranerne før eller siden vil utvikle atomvåpen, selv om myndighetene i Teheran forsikrer at det iranske atomprogrammet utelukkende er av sivil karakter.

Inspektørene fra Den internasjonale atomenergikommisjonen (IAEA) har i årevis gått inn og ut av de iranske atomanleggene, uten å finne beviser for noe annet, men har fortsatt ikke fått svar på alle spørsmål de har stilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran har aldri anriket uran til mer enn 20 prosent, mens uran som benyttes i kjernevåpen vanligvis har en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vesten misliker likevel at landet har bygd og vil bygge enda flere sentrifuger for anriking av uran, noe landets ledere hevder trengs for å kunne produsere brensel til landets atomkraftverk.

Israel fornøyd

Blant dem som er godt fornøyd med at det ikke ble oppnådd noen avtale i Wien, er Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale, mener Netanyahu, som ifølge vestlig etterretning selv har atomvåpen i sitt arsenal, uten offisielt å innrømme dette.

– Den avtalen som Iran har forsøkt å få i stand, var forferdelig. Den avtalen ville ha gjort Iran i stand til å anrike uran til en atombombe, samtidig som at sanksjonene mot landet oppheves, sier den israelske statsministeren til BBC.

Netanyahu mener Iran bør tvinges til å skrinlegge hele sitt program for anrikning av uran og er trolig mindre fornøyd med at Vesten nå gradvis vil frigi frosne iranske midler.

– En avtale må frata Iran kapasiteten til å lage atombomber, og først da bør sanksjonene oppheves, sier han.