Nederlandsk fengsel klart for norske fanger

Illustrasjonsfoto: Berit Roald (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Berit Roald (NTB scanpix)

I fjor foreslo justisminister Anders Anundsen (Frp) å sende norske fanger til nederlandske fengsler for å få ned soningskøen. Allerede til neste år kan det bli en realitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nederlandske myndigheter bekrefter nemlig overfor Bergens Tidende at Veenhuizen fengsel helt nord i Nederland er planlagt som fengsel for fanger fra Norge.

– Vi har stedet. Hvorvidt det blir her, avhenger av om avtalen med Norge går i boks, sier Lodewijk Hekking, talsperson for justisdepartementet i Nederland.

Forhandlingene mellom norske og nederlandske myndigheter har pågått i flere måneder. Det er meningen at Norge skal sende mellom 200 og 500 innsatte til Nederland, som fra før av har et lignende samarbeid med Belgia.

Veenhuizen fengsel består av to bygninger. Hvert av byggene har plass til 270 innsatte.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) vil ikke kommentere det nederlandske fengselsvalget, men bekrefter at forhandlingene er i gang.

– Det er mye som skal på plass, og mange spørsmål vi ennå ikke har svar på. Vi er nødt til å finne ut hvordan bemanningssituasjonen skal være, hvem som skal ta seg av transporten og hvordan vi skal gjøre det med tanke på sikkerhet, sier han.

Brein-Karlsen sier at arbeidet med å få på plass en avtale er svært høyt prioritert. Han har tidligere sagt at målet er at avtalen skal tre i kraft så tidlig som mulig neste år.

Personvernpolicy