Tiltalte beskrev et planlagt drap

Rettssaken etter drapet på Agnes Müller startet i Jæren tingrett mandag. Aktor Tormod Haugnes (t.v.) og forsvarer Ørjan Eskeland. Foto: Tommy Ellingsen (NTB scanpix)
Rettssaken etter drapet på Agnes Müller startet i Jæren tingrett mandag. Aktor Tormod Haugnes (t.v.) og forsvarer Ørjan Eskeland. Foto: Tommy Ellingsen (NTB scanpix)

Med egne ord beskrev den tiltalte Thomas Müller det han hevder var en plan mellom ham og kona Agnes om at hun skulle dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Agnes Elisabeth Müller-saken:
  • Tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller (36) ble meldt savnet lørdag 19. april av ektemannen Thomas Müller (34), som oppga at hun hadde vært borte siden 16. april.
  • Tirsdag 22. april satte politiet i gang full leteaksjon.
  • Mandag 28. april siktet politiet ektemannen for forsettlig drap. Bakgrunnen var tekniske spor som var i strid med ektemannens forklaring. Müller ble varetektsfengslet i Jæren tingrett onsdag 30. april.
  • Agnes Elisabeth Müller ble funnet på 70 meters dyp i Lysefjorden 5. juni.
  • På bakgrunn av etterforskningen er Thomas Müller tiltalt for overlagt drap.
  • Rettssaken starter mandag 24. november i Jæren tingrett.

Den 34 år gamle rørleggeren har nektet både for at han voldtok kona før han drepte henne, og at drapet var overlagt, men fortalte i Jæren tingrett at Agnes Elisabeth Müller (36) hadde vært deprimert og ikke ville leve lenger. Ved ett tilfelle hadde han kommet henne til unnsetning da hun forsøkte å ta livet sitt. Etter det hadde de sammen planlagt hvordan han skulle hjelpe henne og få henne til å «forsvinne», fortalte mannen i retten.

– Skulle ha det fint

Statsadvokat Tormod Haugnes uttrykte betydelig skepsis til 34-åringens forklaring og stilte en serie kritiske spørsmål for å avdekke svakheter i hva han fortalte.

Onsdag i påskeuken hadde 34-åringen skaffet til veie de siste tingene han behøvde for å skjule kona når hun var død. På veien fra jobben hadde han kjøpt en ny gummibåt, tau, presenning og flere andre ting han skulle få bruk for de neste dagene. Likevel hevdet han i retten at han ikke visste at drapet skulle skje den dagen.

Bakgrunn: Agnes' ektemann tiltalt for overlagt drap og voldtekt

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å gjøre det den dagen, men at vi skulle ha det fint i påsken med ungene, sa Thomas Müller i retten.

Likevel, om kvelden etter at barna hadde lagt seg, og etter at de hadde hatt samleie, tok han i bruk et tau som hadde ligget klart under senga i flere uker, fortalte mannen i retten. Mens kona lå bundet og kneblet i sengen, kvalte han henne med tauet og tok etterpå to plastposer rundt hodet hennes. Han flyttet henne til vaskerommet i huset hvor hun lå innelåst til neste natt. Da, mens barna sov, fraktet han liket til Dørvika og dumpet henne i fjorden.

Vanskelige spørsmål

Påtalemyndigheten mener motivet for at Thomas Müller ville drepe Agnes var sjalusi eller en reaksjon på at hun hadde sagt at hun ville ta de to barna og flytte fra ham.

Dette avviste 34-åringen i retten. Han hevdet alt var del av en plan de to hadde lagt sammen: Hun ønsket å dø med mannens hjelp og det skulle se ut som hun hadde stukket av med annen mann hun hadde møtt på Internett.

Les også: Utvider siktelsen etter drapet på Agnes Müller

Men historien svikter på flere punkter. På svært mange av aktors spørsmål ble svarene hengende i luften.

– Hvorfor søkte du ikke profesjonell hjelp for henne dersom hun ønsket å dø, spurte Haugnes.

– Det er vanskelig å svare på det spørsmålet, svarte Müller.

– Så dere ikke at barna ville miste begge foreldrene, spurte aktor videre.

– Nå ja, men vi tenkte ikke slik da.

Personvernpolicy