Strømmen tilbake på Sørlandet sykehus

Strømmen er tilbake etter at brannmannskapene har klart å lede vannet vekk fra Sørlandet sykehus. Men vannmassene fører til avlyste operasjoner ved sykehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Røntgenavdelingen kommer nok til å være stengt i en til to dager, mens de andre avdelingene vil bli åpnet igjen mandag, opplyser informasjonssjef Rune Jonassen ved Sørlandet sykehus til NTB natt til mandag.

Store mengder vann trengte inn i kjelleretasjen i hovedbygget i Sørlandet sykehus Kristiansand søndag kveld, og sykehuset ble satt i økt beredskap.

Intensivavdelingen, akuttmottaket og røntgenavdelingen var uten strøm i flere timer, og pasientene ved disse enhetene ble flyttet til avdelinger som ikke var rammet av strømstansen.

– Vannet har ødelagt strømforsyningen til røntgenavdelingen og gjort skader i serverrommet til de to CT-ene og en MR ved sykehuset, sier driftsdirektør Per W. Torgersen.

Ingen operasjoner

Som følge av ødeleggelsene vil det ikke bli gjennomført noen operasjoner mandag. Pasientene det gjelder er kontaktet eller forsøkt kontaktet. Ingen nye pasienter tas imot ved akuttmottaket i Kristiansand gjennom natten, disse sendes i stedet til sykehusene i Arendal og Flekkefjord.

– Alle pasienter som ikke har fått annen beskjed, møter opp som normalt, understreker informasjonssjef Jonassen.

Klinikksjef Geir Bøhler ved Kirurgisk klinikk sier at etter at skadeomfanget er avklart mandag morgen, vil det bli tatt en beslutning om hvordan traumeberedskapen og akuttberedskapen skal organiseres i dagene som kommer.

Ifølge NRK skal det være en tett kum i bunnen av et kunstig tjern like ved sykehuset som skal ha ført til at vannet rant over og deretter inn i kjelleren på sykehuset.

Tunnel ble stengt

Det kraftige regnværet søndag førte til problemer også andre steder i Agder-fylkene.

Tunnelen ut til Flekkerøya i Kristiansand måtte stenges for vannfjerning søndag. Avgjørelsen om tunnelstengning ble tatt av Vegtrafikksentralen (VTS).

– VTS melder at de stenger Flekkerøytunnelen. De må ha ut sugebil for å bli kvitt vannet, opplyste operasjonssentralen i Agder politidistrikt rett før klokka 21 søndag.

Rundt halvannen time senere kunne tunnelen åpnes delvis.

Oversvømte veier

Det meldes også om oversvømte veier flere steder i den sørligste landsdelen, blant annet på E18 og E39.

– Kjør forsiktig! lyder oppfordringen fra politiet.

Ifølge Meteorologisk institutt var det søndag kveld kommet 45,8 millimeter nedbør på Kjevik og 50,1 millimeter i Grimstad.

I tillegg meldes det om en rekke oversvømte kjellere i Agder-fylkene.

– Dette er det verste jeg har opplevd i mine 27 år i brannvesenet, sier brannformann Frank Nilsen i Kristiansandsregionen brann og redning til Fædrelandsvennen.

Sendte ut varsel

Tidligere søndag opplyste Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene kunne vente seg mye nedbør på tampen av uka. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring, er spesielt utsatt for ras, meldte NVE.

Jord- og flomskredfaren ligger nå på nivå to av totalt fire nivåer i de ti fylkene. Varselet gjelder frem til mandag morgen.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

Personvernpolicy