Førstedame ber kvinnene bli i Afghanistan

Afghanistans førstedame Rula Ghani og statsminister Erna Solberg under høynivåkonferansen om kvinners rettigheter i Afghanistan i Oslo søndag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Afghanistans førstedame Rula Ghani og statsminister Erna Solberg under høynivåkonferansen om kvinners rettigheter i Afghanistan i Oslo søndag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Den afghanske førstedamen Rula Ghani ber privilegerte kvinner om å bli i Afghanistan og hjelpe sine medsøstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Appellen kom under åpningen av en stor konferanse om afghanske kvinners rettigheter i Oslo søndag.

– Når dere som samfunnsborgere er utvalgt til å motta privilegier, forventer vi at dere gir noe tilbake til samfunnet, sa Ghani.

Hun fortalte hun hadde fått høre om unge kvinner som har fått stipend for å studere i utlandet, men som ikke ønsker å bo i Afghanistan etterpå. Det synes hun er trist.

– Vi, kvinnelige ledere i Afghanistan, er ansvarlige for alle våre søstres skjebne, sa hun i en tale som også ble overført til universiteter i Kabul.

Les også: Norge dobler støtten til afghanske kvinner

– Ta et valg

På spørsmål fra NTB svarer hun at hun ikke klandrer kvinner som benytter en mulighet til å gi seg selv og barna sine økt sikkerhet og bedre muligheter i utlandet.

– Men de tok et valg da de valgte ta imot et stipend, og med valget kommer økt ansvar, sier Ghani.

– Det kommer an på hva du prioriterer. Prioriterer du bare deg selv, er det greit, da er det det du gjør. Men dersom du føler du har et ansvar for å hjelpe landet ditt, da finner du en måte å gjøre det på. Det fins alltid en utvei, fortsetter hun.

Les også: Stadig flere kvinner fengsles i Afghanistan

Farlig å være feminist

Til tross for at vestlige styrker i 14 år har kjempet mot Taliban og andre grupper, er sikkerhetssituasjonen i landet svært skjør. Og kvinner som stikker seg fram, risikerer å bli utsatt for vold og trusler fra konservative grupper. Nylig ble Afghanistans mest kjente feminist, Shukria Barakzai, utsatt for et selvmordsangrep.

For tusenvis av vanlige afghanske kvinner er vold i hjemmet en daglig trussel. Afghanistan har en lang vei å gå, medgir utenriksminister Børge Brende (H), som er vert for konferansen.

– Ingen sier at det er perfekt i dag, heller det motsatte. Men det er et sterkt engasjement fra president Ashraf Ghani og samlingsregjeringen å gå i riktig retning, la han til.

Les også: Afghanistan verste land for kvinner

Synlig førstedame

Da Ghani ble tatt i ed for to måneder siden, vekket han oppsikt ved å bruke talen til å takke sin kone. Og det er åpenbart at Rula Ghani vil bruke sin posisjon som førstedame på en annen måte enn forgjengeren

Zeenad Karzai, Hamid Karzais kone, la legekarrieren på hylla da hun giftet seg og holdt seg visstnok for det meste innenfor det strengt bevoktede presidentpalasset.

Libanesiskfødte Ghani har utdannet seg ved prestisjefylte universiteter i Frankrike og USA. Nå er hun ikke bare presidentens kone, men også fått jobb som rådgiver i spørsmål som handler om kvinner, barn og minoriteter.

– Hun har nok presidentens øre, kommenterte Erna Solberg (H) som også var til stede på konferansen søndag.

Hun tror førstedamens engasjement vil gjøre henne til et viktig symbol for jenter og kvinner.

Hasina Safi, som leder Afghan Women's Network, en organisasjon med 5.000 medlemmer, sier hun er stolt av å se førstedamen delta på konferansen.

– Det er en moralsk støtte, som gir oss energi, sa Safi.

Personvernpolicy