Bergen fengsel roper varsku om farlige fanger

En såkalt sikkerhetsseng med reimer: Foto: Morten Holm/ NTB scanpix
En såkalt sikkerhetsseng med reimer: Foto: Morten Holm/ NTB scanpix

Bergen fengsel sliter med å takle flere utagerende, voldelige og syke innsatte. Fengselet mener helsevesenet burde tatt seg av flere av de innsatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele fjor ble såkalt sikkerhetsseng – der man blir spent fast i reimer – brukt én gang i Bergen fengsel. Tidligere var det så uvanlig at ledelsen vurderte å bruke rommet til noe annet. Hittil i år er sengen brukt fem ganger, skriver Bergens Tidende.

– I de sju årene jeg var psykolog i fengselet på 1990-tallet, kan jeg ikke huske at sikkerhetssengen ble brukt en eneste gang, sier Leif Waage, assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region vest.

Han er bekymret over at flere innsatte har alvorlige psykiske lidelser, og mener en del av dem er så syke at de burde vært tatt hånd om av helsevesenet i stedet for fengselet.

– Vi opplever situasjonen nærmest som en krise. Vi klarer ikke gi denne gruppen et godt nok tilbud. Fengselet er ikke et sykehus, og fengselsbetjenter er ikke utdannet for å ta seg av alvorlig syke mennesker, sier Waage.

Waage anslår at de innsatte som krever mest oppfølging utgjør mellom fem og ti personer til enhver tid.

– Før var det ytterst sjelden at vi måtte sette to betjenter til å ta seg av én innsatt ved lufting, utdeling av mat, eller samtaler. Nå er det flere vi må sette tre stykker på, sier assisterende fengselsleder Ivar Jensen til Bergens Tidende.

Personvernpolicy