Færre søker asyl i Norge

Direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) Frode Forfang, mener Sverige er i en særstilling i Europa på asylfeltet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) Frode Forfang, mener Sverige er i en særstilling i Europa på asylfeltet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tallet på asylsøkere i Norge har falt med 5 prosent i årets ti første måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig får en høyere andel av søkerne ja på sine søknader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor kom det 10.344 asylsøkere til Norge i løpet av årets ti første måneder. I år har tallet falt til 9.834.

Samtidig opplever både Sverige og Danmark en voldsomt vekst i asylsøkertallene. Så langt i år har Sverige mottatt nesten 70.000 asylsøkere og Danmark nesten 13.000. Det er første gang på et tiår at Danmark får flere asylsøkere enn Norge.

Til neste år anslår Migrationsverket i Sverige at det kan komme opp mot 105.000 asylsøkere og danskene venter om lag 20.000. Familiegjenforening kommer i tillegg. I Norge er det til sammenligning ventet 11.000 asylsøkere neste år.

Sverige i en særstilling

Direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI) sier Sverige står i en særstilling i Europa.

– Sverige har lenge fått vesentlig flere asylsøkere enn Norge. I europeisk sammenheng er det Sverige som står i en særstilling, skriver han i en epost til NTB.

Økningen i Danmark er en ny trend, ifølge UDI-direktøren.

– At Danmark har fått en kraftig økning og nå får flere asylsøkere enn Norge, er noe nytt de siste månedene. Det er første gang det skjer siden begynnelsen på 2000-tallet, sier Forfang.

UDI-direktøren tror det er flere forklaringer på den nye trenden.

– En en av dem er at Danmark over lengre tid har hatt syrere som største asylgruppe. Derfor er det ikke helt unaturlig at en del av den økte syriske flyktningstrømmen kanaliseres til Danmark. Også Norge ser nå en markant økning i antallet syriske asylsøkere, men fra et lavere nivå i utgangspunktet, sier han.

Les også: Tolken Faizullah Muradi får asyl i Norge

Færre får opphold

Tallene fra UDI viser at syrere de tre siste månedene for første gang topper listen over søkere. Men for året under ett er det flest eritreere. Til sammen er det kommet 2.717 eritreiske asylsøkere til Norge i år. Syrerne kommer på andreplass med 1.647 søkere.

Siden det kommer færre asylsøkere, får færre opphold. I årets ti første måneder i fjor fikk 4.594 asylsøkere ja på sine søknader hos UDI, som er første instans i asylprosessen. I samme periode i år er tallet 4.080, en nedgang på 11,2 prosent.

I tillegg har 710 personer fått opphold i Utlendingsnemnda (UNE) fra januar til og med oktober. UNE er klageinstansen for gruppen som ikke får ja på sine søknader hos UDI.

Les også: Direktorater foreslår å plassere asylsøkere i fengsel

Høyere andel får bli

Innvilgelsesprosenten hos UDI lå i fjor på 65 prosent for gruppen som fikk sine søknader realitetsbehandlet i Norge.

Så langt i år får 67,2 prosent av søkerne ja til opphold i første instans, viser UDI-tallene. Regner man med gruppen som får omgjort sine negative UDI-vedtak hos UNE kan innvilgelsesprosenten nærme seg 80. Det er i så fall ny rekord.

Omgjøringsprosenten fra UNE har de siste årene ligget på rundt 12 prosent, men Norsk organisasjon for asylsøkere opplyser på sine nettsider at de nå får gjennomslag i 40 prosent av sakene de engasjerer seg i.

Norge på sjetteplass

Ifølge rapporten «Asylum Trends» fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) søkte 612.000 personer om asyl i verden i fjor. Rundt 80 prosent av disse, nesten 500.000, søker asyl i et europeisk land.

44 industrialiserte land er med i den årlige kartleggingen fra UNHCR – blant dem samtlige 28 EU-land, USA, de nordiske landene og enkelte asiatiske land. Norge ligger på sjetteplass i antall asylsøkere per innbygger. Malta og Sverige topper statistikken.

Personvernpolicy