Norge stemte avholdende, Ukraina mot nazi-resolusjon i FN
Bare tre land stemte fredag mot FN-resolusjonen mot nazisme. Ukraina, som nylig utnevnte en politisjef som anses å være nær den fryktede ideologien, var ett av dem. Norge og EU stemte avholdende.
En uttalelse som fordømmer forherligelse av nazisme, nynazisme og annen oppmuntring til rasisme og fremmedhat, ble fredag vedtatt med 115 mot tre stemmer i FN.
30 land, blant dem Russland, sto bak uttalelsen i generalforsamlingens komité for spørsmål om rasisme, fremmedhat og intoleranse.
De tre som gikk imot den var Canada, Ukraina og USA.
Blant de 55 landene som forholdt seg avholdende, var EU-landene og Norge ifølge den offisielle oversikten fra FN.
Avholdende på grunn av Russland
Hvorfor i all verden vil ikke Norge være med på å fordømme nazisme og nynazisme?
– Som i fjor sto europeiske land i år sammen om å stemme avstående på denne FN-resolusjonen, fremmet av Russland, svarer statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i en epost til ABC Nyheter.
Han forteller at Norge sluttet seg til EUs stemmeforklaring, der det ble uttrykt entydig støtte til kampen mot alle former for rasisme og intoleranse.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMen i stemmeforklaringen sier EU også at forslagsstilleren Russland har begrunnet sin annektering av Krim med kamp mot nynazisme.
– EU med støttespillere ga i begrunnelsen for å avstå uttrykk for sterk bekymring for at resolusjonen ikke erkjenner det fravær av frihet som preget mange europeiske land etter den annen verdenskrig, fortsetter Glad Pedersen.
Uttalelsen kritiserer også FN-resolusjonen for at den har en selektiv og snever tilnærming som ikke omfatter andre rasistiske og totalitære ideologier.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Videre råder det på europeisk side dyp bekymring for resolusjonens tilløp til å begrense ytringsfriheten og det som oppfattes som misbruk av den globale kampen for å bekjempe nynazisme i konteksten av krisen i Ukraina, der hovedsponsoren har opptrådt på tvers av internasjonal rett og FNs grunnleggende prinsipper, slår Bård Glad Pedersen fast.
Artikkelen fortsetter under annonsenMistanke om nynazistisk politisjef
Nylig oppsto det også uro da Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov 31. oktober utnevnte en mann som har vært tilknyttet den ytterliggående Azov-bataljonen, til politisjef i Kiev-regionen.
Azonv-bataljonen ansees av mange for å være nazistisk orientert.
Jerusalem Post omtaler hvordan Avakov hyllet den nye politisjefen i Kiev-regionen, Vadim Trojan, som betraktes som helt, etter kampene han har deltatt i mot russiskvennlige krefter øst i landet.
– Valget av Trojan er veldig urovekkende og sender verst mulig signaler om intensjonene til den nye ukrainske regjeringen, sa Efraim Zuroff, leder for Jerusalem-kontoret til Simon Wiesenthalsenteret til avisa.
Også ukrainske Kyiv Post knyttet utnevnelsen av den nye politisjefen til en ytterliggående høyregruppe. Ifølge oppslaget er det mistanke om at Trojan er medlem av en nynazistisk paramilitær organisasjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenMen ifølge Jerusalem Post stilte politisjef Trojan for statsminister Arsenij Jatsenjuk ved parlamentsvalget i oktober, uten å komme inn.
Vil likestille stalinisme
Ukrainas utsending på møtet i FN fredag, Andrej Tsymbalyuk, sier til Russia Today at Ukraina har fordømt nazisme og nynazisme.
Men han kunne ikke støtte resolusjonen fordi Ukraina i fortida har lidd ikke bare av nazisme, men også av stalinisme.
– Så lenge stalinisme og nystalinisme ikke blir fordømt like sterkt som nazisme og nynazisme og annen form for hat, vil ikke Ukraina kunne støtte dette dokumentet, sa diplomaten.