Meny

Passasjerer likvidert av al-Shabaab på buss i Kenya

Redningsmannskaper ved bussen som ble angrepet nær Kenyas grense til Somalia lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamistiske opprørsgruppen al-Shabaab sier den sto bak angrepet på en buss i Kenya, der 28 passasjerer ble drept. Angrepet var rettet mot alle som ikke var muslimer.

Det var et 60-tall passasjerer om bord i bussen, som ble beskutt flere ganger før den ble tvunget til å stoppe. Alle ble beordret ut av bussen før angriperne delte dem inn i grupper.

– Da bussen stanset, ble passasjerene delt inn i to grupper, en bestående av folk de trodde var muslimer, og en for dem som ikke var det, sier en 25-årig passasjer som bare vil bli omtalt som Ibrahim, til nyhetsbyrået AFP.

De som ikke var muslimer, ble drept.

– Jeg kan bekrefte at 28 uskyldige reisende ble brutalt likvidert av al-Shabaab, sier den regionale politisjefen Noah Mawinda.

Les også: 28 ikke-muslimer drept på buss i Kenya

19 menn og 9 kvinner ble drept. En lokal tjenestemann forteller at noen av dem som var i den ene gruppa som skulle drepes, klarte å redde livet ved å resitere vers fra Koranen.

Bussen skulle til hovedstaden Nairobi, men ble angrepet tid etter avreise fra Mandera, som ligger nordøst i landet, nær grensa til Somalia.

– Hevn

Ali Mohamud Rage, talsmann for den somaliske islamistgruppen, sier at drapene var en reaksjon på angrep på moskeer i den kenyanske havnebyen Mombasa.

Politiet har stengt fire moskeer i byen fordi de mener de var for nært tilknyttet ytterliggående grupper.

21. september i fjor ble minst 67 mennesker drept da væpnede islamister fra Somalia angrep kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Også da gikk angriperne systematisk etter ikke-muslimer og krevde blant annet at folk skulle si den muslimske trosbekjennelsen.

En norsk-somalisk 23-åring ble utpekt som en av angriperne under al-Shabaab-angrepet mot kjøpesenteret.

FN advarer

Al-Shabaab er de siste månedene fordrevet fra store områder i og rundt den somaliske hovedstaden Mogadishu etter at den fredsbevarende styrken fra Den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringsstyrker har gjenvunnet kontroll over områdene.

Men sikkerheten er fortsatt en bekymring i landet.

Nylig advarte FN-granskere om at fly- og droneangrepene mot opprørsgruppen har liten effekt på lang sikt, og at de fremdeles utgjør en alvorlig trussel for regionen.

Presset mot opprørerne har i stedet ført til at al-Shabaab i større grad eksporterer volden utover Somalias grenser, heter det i rapporten fra Somalia-Eritrea Monitoring Group fra oktober.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus