Telenor skyver politiet foran seg:Telenor velger å være taus i Vimpelcom-saken

LITE MEDDELSOMME: Styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor etter møte i  Næringsdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
LITE MEDDELSOMME: Styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor etter møte i Næringsdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Korrupsjonsetterforskningen legger ingen begrensninger på hva Telenor kan fortelle om Usbekistan-utbetalingene. Likevel gjemmer Telenor seg bak en selvpålagt taushetsplikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Gitt den pågående etterforskningen er Telenor ikke i en stilling til å kunne gi noen ytterligere detaljer.» Slik avslutter Telenor en pressemelding de sendte ut fredag ettermiddag.

Det var angivelig også av hensyn til korrupsjonsetterforskerne at Jon Fredrik Baksaas etter møtet med næringsminister Monica Mæland (H) ikke ville svare de frammøtte journalistene.

De ville vite hvor lenge han har visst at VimpelCom, der han selv har sittet i styret siden 2010, har betalt 600 millioner kroner til et postboksselskap kontrollert av Usbekistans presidentdatter for å få telelisenser i Usbekistan, skriver Klassekampen.

Les også: Mæland var ikke kjent med politiavhør av Telenor-sjefen

Skyter ned Telenors fredsbudskap

– Nå er det veldig viktig at disse kommisjonene som jobber med dette, i Nederland og andre land, får lov til å jobbe i fred, sa Telenors styreleder Svein Aaser ifølge Dagens Næringsliv torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne forklaringen blir skutt ned av korrupsjonsetterforskerne selv, i både Norge, Nederland og Sverige.

– Det er meg bekjent ikke gitt noen formelle begrensninger av etterforskningsmessige hensyn, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Marianne Djupesland.

Marieke van der Molen, pressekontakt ved Nederlands nasjonale statsadvokatembete for alvorlig økonomisk kriminalitet, forteller at styremedlemmene i VimpelCom står fritt til å dele informasjon og uttale seg til mediene om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klassekampen skriver at de siden forrige onsdag har bedt om et intervju med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas – så langt uten hell.

Storeng: – Tre valg i Vimpelcom

«En aksjonær som ikke liker hvordan et selskap drives, har tre valg: Å forsøke å påvirke selskapets ledelse og styre, aller helst gjennom å være representert i styret. Eller å kjøpe opp aksjemajoriteten. Eller «å stemme med føttene». - selg aksjene og plasser pengene i noe annet.», skriver Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er ifølge ham er at Telenor avviser salg av aksjene uten å være i stand til å bruke de to andre mulighetene.

Les også: Stortingspolitikere krever åpenhet om VimpelCom

Fra før har Telenor gått på en smell i India, der partneren Unitech skaffet mobillisenser ved hjelp av korrupsjon.

Les også: Telenors satsing i India har kostet 22 milliarder

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter er eid av Telenor