Borgerlig fristbrudd skaper krøll på Stortinget

De borgerlige partiene presenterte budsjettforliket fredag formiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
De borgerlige partiene presenterte budsjettforliket fredag formiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De borgerlige partiene brukte så lang tid på å bli enige om budsjettet, at finansdebatten i Stortinget må utsettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Finansdebatten på Stortinget som skulle vært holdt torsdag 27. november, må utsettes fordi de borgerlige partiene brukte så lang tid på å bli enige om budsjettet.

Ifølge en avtale i finanskomiteen skulle alle tallene fra budsjettavtalen vært lagt inn i Stortingets budsjettsystem fredag klokka 18. Men det var de ikke. Arbeiderpartiet mener opposisjonen nå ikke har nok tid til å sette seg inn i avtalen og si sin mening.

– Fristen er brutt, vi har ikke fått kvalitetssikrede rammer og det er uklart når vi kan få dem, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til NTB i går.

Hun mener dette gjør det umulig for opposisjonen å behandle budsjettet på en ordentlig måte før finanskomiteen skal levere sin innstilling mandag klokka 8.

– Komiteen var enig om at finansdebatten måtte flyttes dersom fristen ikke ble overholdt, og den situasjonen er vi i nå, sier hun.

– Det er riktig at vi delvis har overskredet en frist, bekrefter Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten til enslask.no, som er Aslak Borgersruds blogg.

– Kritisk

Stortingets presidentskap var fredag kveld informert om problemet, og startet sin vurdering av saken.

– Det er en kritisk situasjon. Det kan hende at finansdebatten må utsettes, bekreftet Stortingets andre visepresident Marit Nybakk (Ap) overfor NTB.

Stortingspresident Olemic Thommessen sier han vil ta en beslutning lørdag.

– Det er store besparelser for alle hvis vi kan holde finansdebatten som planlagt, men det må gjøres på en forsvarlig måte, sier han.

Avtalen om tidsfrister er inngått for å gi opposisjonen nok tid til å sette seg inn i avtalen og kunne gi merknader, som skal skrives inn i finanskomiteens innstilling.

Omfattende avtale

Problemet er at avtalen som er inngått mellom regjeringspartiene Høyre og Frp. og deres samarbeidspartnere KrF og Venstre, er så omfattende – og kom så sent – at sekretariatet ikke rakk å legge inn tallene innen fristen fredag kveld. Dette vil det bli jobbet med natten gjennom. Deretter må Finansdepartementet gå gjennom tallene og kvalitetssikre dem.

Finansdepartementet feiret sitt 200-årsjubileum fredag kveld, men flere av festdeltakerne må trolig belage seg på at festen blir fulgt av en lang arbeidshelg.

Artikkelen er oppdatert med vedtaket om utsettelse lørdag formiddag

Personvernpolicy