Åpen for alle - alltid

Mer CO2 i atmosfæren om vinteren:Slik reiser CO2-utslippene verden rundt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoen viser mengden karbondioksid i atmosfæren gjennom et helt år. Fotosyntese fra planter gjør at nesten all CO2 forsvinner om sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NASA har laget en video som viser hvordan drivhusgassen karbondioksid (CO2) beveger seg i atmosfæren og forflytter seg over store landområder i løpet av et år.

Videoen øverst i saken viser mengden CO2 i atmosfæren gjennom hele 2006 på tre minutter.

Les også: – Klimautslippene er ute av kontroll

Mest karbondioksid nord i verden

I videoen kan du se at konsentrasjonen av CO2 er høyest over den nordlige halvkule og kontinentene Nord-Amerika, Europa og Asia. Det er her de menneskelige utslippene av karbondioksid er størst.

Gassen er ikke stillestående, men forflytter seg med været.

Karbondioksid er den drivhusgassen vi mennesker slipper ut mest av, og som har størst innvirkning på global oppvarming. Nesten halvparten av all CO2 vi slipper ut som fossilt brensel, blir værende i atmosfæren, og fører til at temperaturene stiger. Den andre halvparten blir absorbert av naturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kina og USA fastsetter mål for CO2-kutt

Mindre CO2 om sommeren

I filmen kan du se at det blir mindre karbondioksidgass i atmosfæren om våren og sommeren. Det er fordi fotosyntese fra planter tar opp en stor del av CO2 fra lufta.

Du kan se denne endringen tydelig i videoen, da de gule og røde fargene som viser karbondioksid blir nærmest borte i månedene juni til oktober.

Når det blir høst og vinter, og plantene visner og dør, stiger nivået av karbondioksid igjen. Selv om det er en endring som er ventet, ser NASA mer og mer CO2 for hvert år. Det er en langvarig trend som kontinuerlig bidrar til global oppvarming og høyere temperaturer verden over.

Les også: – Fisk blir dummere i fremtiden