Statsbudsjettet 2015:

– De flyttet på millionene, lot milliardene stå

FORSVANT: – Penger Bent Høie lovet til sykehusene, er omprioritert til skattelettelse for de rikeste, anklager Marianne Marthinsen (Ap). Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
FORSVANT: – Penger Bent Høie lovet til sykehusene, er omprioritert til skattelettelse for de rikeste, anklager Marianne Marthinsen (Ap). Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

– På ingen andre områder legger de inn så mange penger, som på skattekutt til de med høyest inntekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til ABC Nyheter, umiddelbart etter at de fire samarbeidspartiene presenterte det som blir landets statsbudsjett neste år.

– Vår første reaksjon er den samme som representantene fra regjeringspartiene oppsummerte godt under pressekonferansen sin: Hovedtrekkene i Høyres og Frps budsjett ligger fast. Man har flyttet på millioner, mens milliardene ligger der de lå, sier hun.

– Skattekutt til de med høyest inntekt og formue er det som er høyest prioritert. De bruker 3,9 milliarder kroner på kutte formueskatten. På ingen andre områder legger de inn en større økning. Vi mener det er viktigere å bruke disse pengene på velferd og andre fellesoppgaver, framholder Ap-toppen.

Næringslivets hovedorganisasjon NHO er misfornøyd med det motsatte: At budsjettkompromisset gir for lite lettelser i formuesskatten.

Les også: Solberg: – Et budsjett for fremtiden

Går løs på Høies sykehus-løfte

Marianne Marthinsen er også bekymret for kommunenes økonomi neste år.

– De legger inn litt på ressurskrevende brukere i kommunene. Men vi legger ut ti ganger så mye som dem i frie inntekter til kommunene, oppsummerer hun.

– Nå sitter rådmenn rundt i hele landet og planlegger kutt i velferdsordninger. Vi mener det hadde vært bedre å bruke penger på kommunene enn skattekutt til de rikeste, legger Marthinsen til.

Marthinsen minner også om at Arbeiderpartiet i valgkampen lovet 12 milliarder kroner over fire år til sykehusene.

– Vi leverer på det, med 3 milliarder mer til sykehus i vårt budsjettalternativ for 2015. Helse- og omsorgsminister Bent Høie sa før valget at han skulle toppe det vi tilbød. Men nå har Høie lagt fram et budsjett på under 2 milliarder. Der også kunne de brukt pengene i stedet for skattelette til de rikeste, mener Marianne Marthinsen.

Les også: Her er miljøgrepet Jonas ikke tok

Snorre Valen urolig for barna

SVs Snorre Valen er enig i Marthinsens anklage om at samarbeidspartiene leverer en usosial profil. Han trekker i en pressemelding spesielt fram barnefattigdom.

– Avtalen mellom regjeringen og KrF og Venstre innebærer at det fortsatt vil bli behovsprøving av barnetillegget for uføretrygdede, men at det settes et tak for utbetaling.

– Jeg frykter at KrF og Venstre har blitt lurt i forhandlingene om barnetillegget. Vi må huske at mange kan tjene svært lite før de blir syke og uføre, som for eksempel deltidsarbeidere og studenter. Når du setter et absolutt tak på uføretrygden opp mot tidligere inntekt, kan det ramme de aller fattigste svært hardt, og låse fattige familier fast i en forferdelig situasjon, sier Snorre Valen.

– Når man samtidig kutter i bostøtta og ikke gjør noe med barnetrygden, frykter SV at dette er et budsjett for dramatisk økt barnefattigdom, legger han til.

Her er tallene i budsjettforslaget de fire samarbeidspartiene er enige om

Personvernpolicy