Meny

Politiet ber om å få bære våpen

BEVÆPNING: Politiet ber om å få bevæpne seg etter at det tidligere denne måneden ble kjent at forsvar og politi blir utpekt som mulige terrormål i Norge. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektoratet ber justis- og beredskapsdepartementet om å få bevæpne seg. – Kan få svar allerede i dag, sier justisminister Anders Anundsen.

Bakgrunnen er trusselvurderingen fra PST der forsvar og politi blir utpekt som mulige terrormål.

Tidligere denne måneden la PST frem en analyse der det kommer frem at terrortrusselen i Norge er større en tidligere.

– Etter en helhetsvurdering har vi kommet fram til at politiet trenger et ekstra verktøy for å møte denne nye trusselen. Derfor ber vi om samtykke til at uniformert mannskap i vakt- og beredskapstjeneste bevæpnes med pistol inntil videre, sier Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Ifølge VG kan så mange som 5.800 polititjenestemenn bli bevæpnet.

Les også: Solberg: ISIL kan ikke diktere vår sikkerhetspolitikk

Ikke langvarig

I anbefalingen heter det at uniformert innsatspersonell i kategori IP 1, 3 og 4 bør bære pistol, i tillegg til livvakttjenesten som allerede er bevæpnet i det daglige.

Til ABC Nyheter sier leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad at en generell bevæpning er en riktig beslutning.

– Dette er en klok og god beslutning. Vi har hele tiden ment at vi i Norge har gode fagmiljøer i politiet og at disse kommer til en beslutning om generell bevæpning, styrker vår tro på at dette er en riktig avgjørelse, sier han.

VÅPEN: Politidirektør Odd Reidar Humlegård har sendt en anmodning til justis og beredskapsdepartementet ogog justisminister Anders Anundsen (t.h) om bevæpning av politiet. Foto: NTB scanpixVÅPEN: Politidirektør Odd Reidar Humlegård har sendt en anmodning til justis og beredskapsdepartementet ogog justisminister Anders Anundsen (t.h) om bevæpning av politiet. Foto: NTB scanpix

Håper på raskt svar

RIKTIG BESLUTNING: Leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad mener at en generell bevæpning er en riktig beslutning. Foto: NTB scanpixRIKTIG BESLUTNING: Leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad mener at en generell bevæpning er en riktig beslutning. Foto: NTB scanpix

Han ønsker ikke å tidsfeste hvor lenge en bevæpningen bør gjelde.

– Men den bør være så lenge det er realisme i trusselvurderingen fra PST, og fagmiljøene mener det er nødvendig, sier han.

Bolstad ber justis- og beredskapsdepartementet komme med et svar på anmodningen.

– De har hatt god tid på seg allerede før anmodningen ble sendt. De visste at det ville komme og det er et stort behov for en rask avgjørelse, sier han.

Les også: Humlegård: – Helt annerledes trusselsituasjon

– Vil få raskt svar

Justisminister Anders Anundsen bekrefter overfor VG at Justis- og beredskapsdepartementet har mottatt en anmodning om samtykke til bevæpning. 

– Departementet tar sikte på å besvare den så raskt som mulig, kanskje allerede i dag, sier statsråden til avisen.

Anundsen har tidligere uttalt at politiet selv må avgjøre hvorvidt de skal bevæpnes ytterligere, sett i lys av PSTs trusselvurdering.

– Det er ett av de tiltakene politiet selv må vurdere. Jeg mener det er en ren faglig vurdering i den situasjonen vi befinner oss i nå, sa Anundsen tidligere denne måneden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus