Meny

Statsbudsjettet 2015:

Her er miljøgrepet Jonas ikke tok

1,50 per pose: Nå blir det miljøavgift på bæreposene. Foto: COLOURBOX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med januar må du betale 1,50 i miljøavgift på bæreposen din.

En miljøseier verdt én milliard kroner for KrF og Venstre:

Nå innføres en miljøavgift på 1,50 på bærepose, både plast- og pairpost, i tråd med KrFs budsjettforslag.

Venstre ville i utgangspunktet legge én krone i avgift, men det endte altså på den høyeste satsen, får ABC Nyheter bekreftet kort tid før pressekonferansen.

Til gjengjeld blir det altså ikke prisstigning på bensinavgiftene. Det betyr relativt sett billigere bilkjøring neste år.

I budsjettavtalen presiseres det at avgiften gjelder handel i dagligvare- og detaljhandel. Finansdepartementet vil komme tilbake med nærmere retningslinjer og avgrensninger før avgiften innføres 15. mars neste år, skriver NTB.

Dette var et forslag Arbeiderpartiet ikke fremmet i sitt forslag til alternativt statsbudsjett.

Da finansminister Siv Jensen (Frp) møtte pressen sammen med statsminister Erna Solberg (H) fredag ettermiddag, lurte TV 2 på hva hun synes om plastposeavgiften som kan få navnet «Siv-posen», melder NTB.

– Den posen har nok fått navnet «Trine-posen» for lenge siden, parerte Jensen, med henvisning til Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Det er ingen tvil om at Fremskrittspartiet ikke er for Trine-posen. Vi har heller ikke jobbet for å øke elavgiften. Dette er ting KrF og Venstre har vært opptatt av å få inn. Men samlet sett går skatter og avgifter ned 5,5 milliarder kroner neste år, utdyper Jensen til NTB.

Etter det ABC Nyheter kjenner til, er det mest korrekte navnet «Knut Arild-posen», fordi KrF skal ha vært ivrigst på denne avgiften, og også insisterte på å få den på papirposer også.

Eller har miljøavgifts-tilhengerne i WWF rett? De skjærer gjennom med «Jensen-posen». Det dekker både finansminister Siv Jensen og hennes søster, WWFs generalsekretær Nina Jensen.

Les også: – Alle de andre partiene har grønnere statsbudsjett

Artikkelen er oppdatert med «navnedebatten»

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus