Republikanere til kamp mot Obamas innvandringsplan

Republikanerne lover å gjøre det de kan for å stoppe innvandringsreformen som USAs president Barack Obama la fram torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Obamas innvandringsreform
* USAs president Barack Obama la fram detaljene for en planlagt innvandringsreform i en tale til nasjonen torsdag.


* I talen varslet Obama at han vil la fem av elleve millioner innvandrere som antas å oppholde seg ulovlig i USA, slippe deportasjon.

* Reformen skal omfatte alle som har bodd i landet i minst fem år og som har barn som enten er amerikanske statsborgere eller har permanent oppholdstillatelse.

* Disse skal få søke om midlertidig oppholdstillatelse samt arbeidstillatelse i tre år, hvis de lar seg registrere, blir bakgrunnssjekket, betaler skatt og ikke er straffedømt

* Reformen omfatter ikke personer som har krysset grensen til USA dette året.

* En låst situasjon i Kongressen har til nå satt en stopper for reformplanene, og Obama har derfor valgt å bruke presidentmakten til å omgå nasjonalforsamlingen. Han sier at han skal jobbe for en mer permanent løsning sammen med Kongressen.

I en tale til nasjonen varslet Obama at han vil la fem av de elleve millionene innvandrerne som antas å oppholde seg ulovlig i USA, slippe deportasjon.

Men republikanere anklager Obama for å handle utenfor lovens rammer og lover kamp mot innvandringsplanen.

– Det er ikke slik vårt demokrati fungerer. Presidenten har tidligere sagt at han ikke er en konge eller keiser, men han opptrer virkelig som en, sier flertallslederen i Representantenes hus, John Boehner.

Skal jobbe med Kongressen

En låst situasjon i Kongressen har til nå satt en stopper for reformplanene, og Obama har derfor valgt å bruke presidentmakten til å omgå nasjonalforsamlingen.

– Vi er en nasjon av innvandrere. En gang var også våre forfedre fremmede i dette landet, sa Obama i talen torsdag kveld – natt til fredag norsk tid.

Han sa at han skal gjøre innvandringspolitikken mer rettferdig, men understreket at innvandrere ikke får fri tilgang til amerikansk statsborgerskap uten å ta de rette skrittene.

– Dere kan komme ut fra skyggene og få rettigheter på lovlig vis, sa Obama henvendt til papirløse som er berettiget til å slippe deportasjon.

Obama understreket at han er i sin fulle rett til å gjennomføre reformen, men han oppfordrer republikanerne å vedta lovene i Kongressen.

Kan bli valgkampsak

Like etter talen kastet også demokrater og republikanere som ventes å stille som kandidater til presidentvalget i 2016, seg inn i debatten.

Hillary Clinton, som tapte nominasjonskampen mot Obama i 2008, sier at hun støtter planen og oppfordrer Kongressen til å fullføre jobben.

Samtidig beskyldte hun det republikaner-ledede Representantenes hus for en ansvarsfraskrivelse i innvandringsspørsmålet.

Republikaneren Jeb Bush, tidligere guvernør i Florida og bror til ekspresident George W. Bush, og som også vurderer å stille som kandidat, sier Obamas plan undergraver arbeidet med å komme fram til permanente reformer.

– Det er på tide at republikanske ledere i Kongressen handler. Vi må vise amerikanerne at vi er et parti som kan takle seriøse utfordringer og bygge bred enighet for framtiden, sier Bush.

Bedre for barn og studenter

Reformen skal omfatte alle som har bodd i landet i minst fem år og som har barn som er amerikanske statsborgere eller er foreldre til en person med permanent oppholdstillatelse. Søkere kan ikke ha vært straffedømt, de må bestå en bakgrunnssjekk og betale skatt. I tillegg må de betale en avgift på 465 dollar for søknadsprosessen.

Handlingsplanen skal beskytte opp mot fire millioner illegale innvandrere fra å bli utvist ved å gi dem mulighet til å søke en treårig arbeidstillatelse.

Barn som har kommet til landet før første januar 2007, får muligheten til å bli registrert lovlig, og utenlandske studenter får jobbe uten nytt visum når de er ferdig med studiene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus