Nordmann døde av livsfarlig slankemiddel

En nordmann er død etter å ha fått i seg det livsfarlige slankemiddelet dinitrofenol, ofte kalt DNP. Foto: Statens Legemiddelverk.
En nordmann er død etter å ha fått i seg det livsfarlige slankemiddelet dinitrofenol, ofte kalt DNP. Foto: Statens Legemiddelverk.

Legemiddelverket frykter flere kan bli livstruende syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nordmann er død etter å ha fått i seg det livsfarlige slankemiddelet dinitrofenol, ofte kalt DNP.

Det bekrefter Statens legemiddelverk overfor VG.

– Jeg kan bekrefte at dette er det første dødsfallet meldt i Norge som følge av bruk av slankemiddelet dinitrofenol, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til avisen.

Slankemiddelet finnes i flere slanketabletter som selges på internett.

Les også: Mattilsynet advarer mot slankepiller

Selger stoffet i ren form

Den siste tida er det meldt om dødsfall som følge av bruk av dinitrofenol også i Sverige og i Storbritannia.

Flere aktører på internett selger stoffet i ren form eller blandet inn i andre preparater.

– Dette kan også finnes i tabletter som utgir seg for å inneholde noe annet, og i ren form er det livsfarlig, sier Madsen.

– Kroppstemperaturen stiger kraftig

Til NRK sier Madsen at en DNP-bruker har gått ned 28 kilo på bare fire uker.

– Problemet er at kroppstemperaturen stiger kraftig hvis man får i seg dette stoffet. Det er svært farlig. Temperaturen kan raskt komme opp i 42–43 grader, og da risikerer man å dø. Nå har dette dessverre skjedd med en person i Norge, sier han.

Madsen advarer spesielt personer med anoreksi mot å bruke middelet. I dag står ikke DNF på dopinglistene i Norge.

– Stoffet står ikke på dopinglistene, og er heller ikke registrert som legemiddel i Norge. Ettersom bruken ser ut til å øke, vil vi nå be Antidoping Norge vurdere et forbud mot DNP, forteller han til NRK.

Ikke motgift

Det finnes ikke motgift til dinitrofenol. Det betyr at pasienter med alvorlig forgiftning risikerer å dø til tross for intensivbehandling.

– Det betyr ikke at det ikke er noe å gjøre. Man kan behandles med nedkjøling og væsketilførsel, for eksempel. Hvis man har fått i seg dette middelet, bør man kontakte lege, sier Madsen.

Mattilsynet og Legemiddelverket kjenner ikke til at produkter blir solgt fra norske nettsteder. Men på utenlandske nettsteder gis det ofte råd om hvordan dinitrofenol skal brukes.

Oppgis ikke alltid på pakken

Noen slankeprodukter inneholder dinitrofenol uten at det er oppgitt på pakken. Legemiddelverket har tidligere advart mot at stoffet ble funnet i koffeinpiller som ble solgt under navnet Pure Coffein 200.

– Folk kan bli utsatt for forgiftning uten å være klar over det. Generelt advarer vi mot å kjøpe slankemidler på internett. Etter vår erfaring er det ofte lureri, eller i verste fall farlig, sier Madsen.

Ifølge Madsen har kjemikaliet en rekke andre bruksområder, blant annet brukes det i sprengstoff. Det er således ikke ulovlig i seg selv, men det er ulovlig å selge som legemiddel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus