Filmregissøren Mike Nichols er død

Den amerikanske filmregissøren og teaterinstruktøren Mike Nichols er død, 83 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nichols står bak en rekke storfilmer som «Hvem er redd for Virginia Woolf?», «Manndomsprøven», «Catch 22», «Silkwood», «The Birdcage» og «Charlie Wilson's War» fra 2007 som var den siste spillefilmen han regisserte.

Hans teateroppsetninger inkluderte klassikere som «En handelsreisendes død» og «Onkel Vanja».

Han døde av hjertestans onsdag kveld. Nichols' familie vil holde en liten, privat seremoni for ham senere denne uken og en minnegudstjeneste på et senere tidspunkt, melder ABC News.

Nichols var gift med Diane Sawyer, tidligere TV-anker for fjernsynskanalen ABCs «World News Tonight». Hun var hans fjerde kone. De møttes på en flyplass i Paris mens de ventet på et Concorde-fly.

Foruten sin kone etterlater Nichols seg tre barn fra tidligere ekteskap og fire barnebarn.

– Ekte visjonær

– Han var en ekte visjonær og vant de høyeste utmerkelser innen kunsten for sitt arbeid som regissør, manusforfatter, produsent og komiker. Han var en av de svært få som har vunnet en EGOT – en Emmy, en Grammy, en Oscar og Tony i sin levetid, sier ABC-direktør James Goldston.

Nichols vant teaterprisen Tony hele ni ganger og vant Oscar for «Manndomsprøven», som sendte Dustin Hoffman opp i stjerneklassen og ga Simon & Garfunkel en av deres største sangsuksesser, «Mrs. Robinson».

Han vant en Emmy i 2003 for «Angels in America», en mini-TV-serie om aidsepidemien med Al Pacino i en av hovedrollene.

Få regissører har beveget seg med så stor letthet mellom teaterscenen på Broadway og filmstudioene i Hollywood som Nichols.

Karrieren begynte å blomstre da han inngikk et komikerpartnerskap med Elaine May mot slutten av 1950-tallet.

Født i Berlin

Nichols ble født Michael Igor Peschkowsky i Berlin i 1931. Familien kom til Tyskland fra Russland, men rømte fra nazistene til USA da han var sju år gammel.

Sjuåringen vokste opp i New York, men fant seg ikke til rette på grunn av sin haltende engelsk og sitt spesielle utseende – en reaksjon på en kikhostevaksine førte til varig håravfall.

Som student ved University of Chicago slet han med depresjon, men fant likesinnede venner som May.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus