Ventetida er over – snart faller snøen

Vinteren er i anmarsj på Østlandet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Vinteren er i anmarsj på Østlandet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Snøen kommer til Østlandet søndag, men i nord smelter den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder at vinteren er i anmarsj på Østlandet. Og ifølge meteorologene kan det snart bli vinter og snø, slik at en skiløper kan suse av sted.

I stupbratte løyper så føyka står, kan han ta vare på arven vår i flere av landets skianlegg. Ifølge Skiinfo har 27 skianlegg meldt snøfall over 10 centimeter.

Og mere snø kan det bli på Østlandet, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Indre del av Østlandet kan det fort få opp mot 20 centimeter snø, sier Foss.

Men da må man opp i rundt 300 meters høyde.

Mindre en normalt

Men selv om det snør, snør det ikke mer enn det gjorde før. Enkelte steder har mellom 10 og 20 centimeter snø, noe som er langt mindre enn hva som er normalt for årssiden de aller fleste stedene, ifølge NVE.

Temperaturene på Østlandet vil ligge mellom to og seks grader i Oslo-regionen helgen, opp mot åtte grader på Sørlandet, mens det i områder som Lillehammer er ventet rundt null grader, eller noen minusgrader. Det blir akkurat så kaldt at du kan kjenne det på dine tær.

Snøsmelting

Hvis du er av typen som er svak for sport, men bare på skjermer og bare når vi vinner, kan du i helgen sitte innendørs i Nord-Norge og se langrennssesongen stakes i gang på Beitostølen, mens noe av snøen smelte ute.

– Mildværet fører til en del snøsmelting i Nord, sier Foss.

I de nordligste fylkene ligger det omkring 30 til 40 centimeter snø rundt 1.000 meter over havet. Men mildværet går over i en kjøligere værtype, og i løpet av helgen vil temperaturene treffe minussiden.

Nedbøren og snøen som eventuelt kommer, vil komme søndag – men det blir stort sett opphold, også i Nordland. Fra mandag ventes det lite eller ingen nedbør, sier meteorologen.

Så mens noen er ute i et mildt vintervær, er andre inne sammen med et kjøleskap og en TV – som er det du trenger for å leve, som Joachim «Jokke» Nielsen så fint sa det.

Sol

På Østlandet trenger man ikke holde seg innendørs i starten av neste uke.

– Det er mulighet for sol mandag og tirsdag, sier Foss.

Det samme gjelder Agder og Telemark, mens det på Vestlandet og Trøndelag er muligheter for bygevær.

Østafjells er det ventet grått vær med mulighet for litt snø søndag – som vil komme som regn på kysten. Men fra mandag er det også her ventet oppklarning.

– Vestlandet, Trøndelag og nordover er det ventet tørt vær fra onsdag neste uke, sier Foss.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus