Nesten 1000 drept under våpenhvilen i Ukraina

En utbrent stridsvogn står langs en vei i den opprørskontrollerte Luhansk-regionen i Øst-Ukraina. Foto: Reuters / NTB scanpix
En utbrent stridsvogn står langs en vei i den opprørskontrollerte Luhansk-regionen i Øst-Ukraina. Foto: Reuters / NTB scanpix

Nesten 1000 mennesker er drept i Ukraina siden det ble inngått våpenhvile i september, og antall personer fordrevet fra sine hjem er nesten fordoblet, ifølge nye tall fra FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

957 mennesker er drept i Ukraina siden partene i konflikten inngikk en avtale om våpenhvile 5.september.

I snitt har 13 mennesker blitt drept hver dag siden våpenhvilen mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske opprørere trådte i kraft, ifølge FN, som la fram en ny rapport om tilstanden i Ukraina torsdag.

Ny rapport viser høye dødstall

– Listen over ofre blir bare lengre og lengre. Sivile, inkludert kvinner, barn og minoriteter, fortsetter å lide konsekvensene av den politiske stillstanden i Ukraina, sier sjefen for FNs menneskerettighetsråd, Zeid Ra'ad Al Hussein i en uttalelse ifølge AFP.

Rapporten viser at 1200 av de omkomne ble drept av Ukrainske tropper, og at over 1700 sivile og militære har blitt drept i byen Donetsk, inkludert 22 barn. Mer enn 850 sivile har blitt drept i byen Lugansk, inkludert 14 barn, melder AFP.

Stadig flere drives på flukt på grunn av den pågående konflikten. 466.829 personer var registrert fordrevet fra sine hjem i Ukraina, i tillegg til at 459.339 personer har flyktet fra landet, melder AFP. Dermed er nesten 1 million ukrainere på flukt.

FNs nye rapport omtaler situasjonen i Ukraina som «et komplett sammenbrudd av lov og orden».

Les også: President sammenlignet Øst-Ukraina med Utøya

Forbrytelser mot menneskeheten

FNs menneskerettighetsråd mener tallene i rapporten indikerer at prorussiske opprørere har begått forbrytelser mot menneskeheten ved å bryte våpenhvilen.

I rapporten er det beskrevet en rekke alvorlige brudd på menneskerettigheten av militære grupper, inkludert tortur, vilkårlig og hemmelig fengsling, henrettelser, tvangsarbeid og voldtekt, melder AFP.

Minst 4.317 mennesker har blitt drept og 9.992 har blitt skadd siden kampene brøt ut i Øst-Ukraina i midten av april og fram til nå, opplyser FN ifølge NTB.

FN frykter at tallene i virkeligheten kan være mye høyere.

Les også: EU vil straffe østukrainske opprørere

Våpenhvile-observatører beskutt

Flere hundre observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) jobber kontinuerlig med å overvåke den skjøre våpenhvilen i Ukraina.

De får oppleve brudd på våpenhvilen på nært hold. Onsdag ble observatører fra OSSE beskutt rundt 15 kilometer unna Donetsk, melder NTB.

– En uniformert mann bak på en lastebil løsnet to skudd mot kjøretøyene til en gruppe observatører. Kulene havnet rundt to meter unna et OSSE-kjøretøy, sier organisasjonen i en uttalelse torsdag, ifølge NTB.

Observatørene er uskadd.

Les også: Russland vil ha garanti mot ukrainsk NATO-medlemskap

Observerer brudd på våpenhvilen

OSSE har jevnlig meldt om brudd på våpenhvilen. Mellom 24.september og 31.oktober observerte de 2751 personer i militær ankledning i Ukraina, ifølge AFP.

De har også observert store kolonner med umerkede tanks, feltkanoner og lastebiler med militært utstyr på vei fra den Russland til områder kontrollert av prorussiske opprørere i Ukraina.

Russland er selv med i OSSE, og avfeier meldingene som vestlig propaganda. Forrige uke anklaget Russland OSSE-observatører for å ta parti med ukrainske myndigheter, noe sikkerhetsorganisasjonen avviste, melder NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus