Tine Sundtoft sier blankt nei til nytt klimaforlik

NEI TAKK: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) vil ikke samarbeide med Arbeiderpartiet og andre om ny pakke klimatiltak. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
NEI TAKK: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) vil ikke samarbeide med Arbeiderpartiet og andre om ny pakke klimatiltak. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.

Da hun tiltrådte, inviterte klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til bredt samarbeid om å forsterke klimaforliket på Stortinget. Nå har pipa fått en annen lyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er klimaforliket:

I Klimaforliket vedtok H, KrF, V, Sp og SV i 2012 at det er rimelig å ta 2/3 av klimamålsettingen innenlands.

Stort gap: Ifølge Klimaforliket er det «realistiske målet» for innenlandske utslippskutt 15-17 prosent i forhold til anslåtte utslipp i 2020 i referansebanen i Nasjonalbudsjett 2007. Det betyr at norske utslipp skal ligge på 42-44 millioner tonn i 2020. I 2013 var tallet 52,8 millioner tonn.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre oppfordret i går regjeringen til forhandlinger om å forsterke klimaforliket som alle Stortingets partier utenom Frp ble enige om i 2012.

Nå får ABC Nyheter opplyst at regjeringen vil si nei til invitten til tverrpolitisk styrking av klimaforliket.

– Hvordan stiller klima- og miljøminister Tine Sundtoft seg til Arbeiderpartiets invitasjon til forhandlinger om å styrke klimaforliket i Stortinget?

– I klimapolitikken nå, gjelder det å velge handling fremfor forhandling. Det er en hyggelig invitasjon, men vi prioriterer arbeidet med å forsterke klimaforliket, svarer statsråden på ABC Nyheters spørsmål.

Støre minnet i går om at den rødgrønne regjeringen trass i at den hadde flertall, ønsket å forhandle fram en klimapakke sammen med de øvrige partiene på Stortinget.

Les: Støre: – Bare kom igjen, Sundtoft

Kritikk mot det konkrete

– Konkrete klimaforslag vil legges frem fortløpende for Stortinget, blant annet gjennom budsjettprosessene. I tillegg vil vi involvere Stortinget i andre viktige klimaspørsmål, sier Sundtoft som alternativet hun foretrekker framfor et nytt klimaforlik.

Da hun tiltrådte for ett år siden, sa klima- og miløjministeren derimot at hun gikk inn for et godt politisk samarbeid for å løse klimautfordringene vi står overfor. Hun varslet at klimaforliket skal forsterkes.

De konkrete klimatiltakene regjeringen har presentert, har møtt kritikk.

I budsjettforslaget regjeringen la fram, legges det blant annet opp til lettelser i bilavgifter. Arbeiderpartiet går i sitt forslag inn for å vri avgiftssystemet mer til fordel for mindre klimaforurensende bilpark.

– Det er lyspunkter, men i sum er dette altfor dårlig. Regjeringen sa de skulle styrke klimaforliket, men dette budsjettet viser ikke engang hvordan regjeringen skal innfri det, sa Bellona-leder Frederic Hauge da regjeringen 8. oktober presenterte sitt statsbudsjett for 2015.

Les også: Siv dømmer klimaforliket nord og ned

Vil ha pakker vedtatt av mange

Nå maner Bellona-toppen til bredt samarbeid i Stortinget om en forsterket klimapolitikk for å få utslippene ned.

– Vi har ekstremt stort behov for helhet. Da man valgte å la være å elektrifisere Ekofiskfeltet, la man føringer for 35-40 år framover. Det gjør at vi må legge ned 4000 gårdsbruk av størrelsen Ola Borten Moe har, for å kompensere de store utslippene fra Ekofisk, sier Frederic Hauge til ABC Nyheter.

– Det avgjørende for at næringsliv og andre skal ta riktige investeringsvalg, er forutsigbarhet. Alt samarbeid i Stortinget som kan sikre forutsigbare rammevilkår, er særdeles velkomment. Da må vedtakene forankres i et bredt partipolitisk samarbeid på tvers på ideologier, mener han.

Hauge mener dessuten at enkelttiltak må sees på i en helhet.

– Virkemidler har mange konsekvenser, ikke bare positive. Det gjør at man må se på andre virkemidler igjen. Nettopp derfor er det så viktig at vi ikke lager enkeltvirkemidler, men at vi lager virkemiddelpakker, sier Frederic Hauge.

Les også: Politikerne drukner Norge i klima-utredninger

Venstre: Enig med Sundtoft

Venstres leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen, er enig med Sundtoft.

– Nå handler det om gjennomføring. En viktig årsak til at vi har så dårlig tid på å nå målene i det vedtatte klimaforliket, er jo at Ap ikke var villig til å gjennomføre i de årene de satt med muligheten, sier Elvestuen til ABC Nyheter.

– Vi mente at vi måtte ha et nytt flertall nettopp for å forsterke klimaforliket for å få gjennomført klimatiltak. Det er ingen tvil om at den posisjonen vi nå har, har gitt en helt annen dynamikk i arbeidet med å gjennomføre tiltak, sier Elvestuen.

– Vi ser ikke helt hva det skal gi å gå en ekstra runde i Stortinget med et parti som har vist seg motvillig når enkeltsaker skal gjennomføres, sier Venstre-nestlederen.

Støre: – Ingen fremmed tanke

– V merker oss at de ikke har til hensikt å involvere fire av partiene på Stortinget. Jeg, som Sundtoft, er opptatt av å forsterke tiltakene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar til Sundtofts og Elvestuens standpunkt.

– Kan hende vil KrF og Venste klare å snu en lang rekke felt i regjeringens forslag til statsbudsjett som tar oss bort fra klimamålsettingen. Uansett ville det ikke vært en fremmed tanke å inkludere samtlige som deltok i klimaforliket, sier Støre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus