Colombia: Fredssamtaler fortsetter når general løslates

Myndighetene i Colombia er enige med FARC-geriljaen om vilkårene for at general Ruben Dario Alzate (bildet) og fire andre bortførte personer skal bli løslatt. Foto: Den colombianske hærens pressekontor / Reuters / NTB scanpix
Myndighetene i Colombia er enige med FARC-geriljaen om vilkårene for at general Ruben Dario Alzate (bildet) og fire andre bortførte personer skal bli løslatt. Foto: Den colombianske hærens pressekontor / Reuters / NTB scanpix

Colombia vil fortsette fredsforhandlingene med FARC-geriljaen så fort den bortførte generalen blir sluppet fri. Fredsprosessen mellom regjeringen og geriljaen kan dermed komme tilbake på sporet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colombias president Juan Manuel Santos la de nå to år lange fredssamtalene på is etter at FARC-geriljaen bortførte generalen Ruben Dario Alzata og flere andre forrige uke.

Natt til torsdag norsk tid inngikk partene en avtale om så snart som mulig å løslate fangene.

– Straks de er løslatt, vil delegasjonen vår dra tilbake til Havanna, heter det i en uttalelse fra regjeringen samme dag.

Fredsforhandlingene foregår i den cubanske hovedstaden og norske myndigheter bistår partene i fredsprosessen

– Det er svært gledelig at partene nå er enige. Nå er det viktig at selve frigivelsen skjer så raskt som mulig, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Les også: Santos gjenvalgt og fredssamtalene fortsetter i Colombia

Leteaksjon

Ifølge den cubanske diplomaten Rodolfo Benítez fra Cuba og hans norske kollega Rita Sandberg, vil løslatelsene finne sted «så fort som mulig». Vilkårene for løslatelsen er ikke kjent.

I tillegg til generalen, skal også en soldat og en advokat, som ble bortført sammen med Alzata, løslates. Ytterligere to soldater som ble tatt til fange i en annen hendelse, vil også bli løslatt.

Generalen ble tatt til fange søndag da han reiste med båt for å se på et energiprosjekt i Choco-regionen. Bortføringen skal ha skjedd da han gikk i land nær byen Quibdo.

Rundt 1.500 soldater, ti helikoptre og fly og båter og kjøretøyer på land har søkt etter den 55 år gamle generalen i Choco. Han er den høyest rangert militæroffiseren som har blitt bortført av den venstreorienterte FARC-geriljaen etter 50 år med konflikt med regjeringen.

Les også: Colombia på vei mot avansement

Fredssamtaler

Fredssamtalene har som mål å få en slutt på den lange konflikten. Forhandlingene begynte i Norge i 2012.

– Jeg oppfordrer partene til å gjenoppta fredssamtalene så raskt som mulig, sier Brende.

I Colombias hovedstad Bogota viste rundt 200 mennesker støtte til fredssamtalene onsdag og oppfordret til våpenhvile.

– Stopp krigen, ikke fredsprosessen, ropte folkemengden.

President Santos har så langt avvist FARCs krav om en våpenhvile fordi han mener det vil styrke dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus