Mæland var ikke kjent med politiavhør av Telenor-sjefen

Styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sier de har tatt opp problemstillinger rundt korrupsjon jevnlig med styret og ledelsen i VimpelCom.
Styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sier de har tatt opp problemstillinger rundt korrupsjon jevnlig med styret og ledelsen i VimpelCom.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars ble Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas avhørt av Økokrim som vitne i korrupsjonssaken mot VimpelCom. Næringsministeren ble ikke informert før onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg inviterte Telenor i går, og de kom i dag. De har svart på alle spørsmål. Så kan det godt være forhold rundt dette som burde vært annerledes, sa næringsminister Monica Mæland (H) etter møtet med konsernsjef og styreleder i Telenor.

Baksaas bekreftet selv onsdag at han er avhørt både av norsk og nederlandsk Økokrim. Han ville ikke kommentere hva han ble spurt om.

– Det var knyttet til hele Telenors eierskap i VimpelCom, var alt han ville si.

Økokrim har også gjort beslag i Telenors hovedkvarter på Fornebu, skriver Aftenposten. Førstestatsadvokat Arnt Angell sier at det dreier seg om konkrete dokumenter, men at det ikke er foretatt noen full ransaking.

Les også: Baksaas: Jeg skjønner at spørsmål stilles

– Penger gikk til presidentdatter

Onsdag ettermiddag var Baksaas og styreleder Svein Aaser innkalt til næringsministeren for å gi en redegjørelse. Etter et timelangt møte oppsummerte de overfor pressen at Mæland hadde en rekke spørsmål, og de hadde lagt alt på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gjort det vi kan gjøre fra styrets side, men vi har altså ikke politifullmakt til å gjennomføre granskninger, sa Aaser.

Klassekampen og flere andre medier har de siste dagene avdekket at VimpelCom, hvor Telenor er deleier, via omveier skal ha betalt den usbekiske presidentdatteren 600 millioner kroner. Målet var å få tilgang til mobillisenser i landet.

Selger ikke

Baksaas og Aaser gjentok at det ikke er fremkommet noe som tyder på at VimpelCom har brutt amerikansk anti-korrupsjonslov. Selskapet er underlagt amerikansk lov siden det er børsnotert i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Vimpelcom kan ha tjent 1,7 milliarder på bestikkelser

Likevel medgir Aaser at saken er en belastning. På spørsmål om de vurderer å selge seg ut av selskapet, svarte han:

– Det ville vært deilig. Men å selge på disse punktene og prisnivåer, ville vært et ran mot aksjonærene i Telenor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske storkonsernet kontrollerer 43 prosent av stemmene i VimpelCom, og Baksaas er en av fire nordmenn i VimpelComs styre.

Konsernsjefen kunne ikke gi noe definitivt svar på om penger faktisk har endt opp hos presidentdatteren eller ikke.

– Det vet ikke jeg noe om. Det er påstander som har pekt i den retning. De rettslige undersøkelsene skal gå gjennom og trekke sine konklusjoner, sa han.

Ble ikke styrebehandlet

Mæland sier hun stilte Baksaas og Aaser en rekke spørsmål. Blant annet om hvordan styret i VimpelCom behandlet de angjeldende utbetalingene som skal ha endt opp i selskapet til presidentdatteren.

Etter det Mæland fikk opplyst, ble utbetalingene ikke behandlet av styret.

– Mitt inntrykk er at de ikke ble det. Det er en rekke utbetalinger, og de kom med et godkjentstempel, sier Mæland, og henviser til amerikansk regelverk i slike saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringsministeren sier hun har tillit til Telenors rutiner for arbeid mot korrupsjon og at selskapet har vært proaktive overfor VimpelComs styre.

Mæland vil avvente utfallet av politiets etterforskning før hun avgjør om saken får noen videre oppfølging. Hun vil ikke hente inn noen ekstern informasjon, men forholder seg kun til Telenors styre.

I tillegg skal hun redegjøre om saken for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Fryste kontoer

Samtidig har Stockholm tingrett besluttet å fryse 55 millioner dollar i forbindelse med etterforskningen.

Tingretten tok ifølge Dagbladet til følge begjæringen fra den nederlandske statsadvokaten, som ønsket Nordea-kontoene til selskapet Takilant frosset.

Selskapet omtales som et postkasseselskap på Gibraltar, og antas å være kontrollert av datteren til den usbekiske presidenten.

Red.anm: ABC Nyheter er en del av Startsiden, som hovedsakelig er eid av Telenor.