Fulle fengsler - 30 kriminelle løslatt

LØSLATES: Agder har hittil i år løslatt 30 kriminelle gjenganger grunnet dårlig fengselskapasitet. Foto: NTB scanpix.
LØSLATES: Agder har hittil i år løslatt 30 kriminelle gjenganger grunnet dårlig fengselskapasitet. Foto: NTB scanpix. Foto: Berit Roald

Fulle fengsler har ført til at politiet slipper kriminelle gjengangere ut på gaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Agder har hittil i år måtte se seg nødt til å løslate kriminelle gjengangere de helst skulle hatt varetektsfengslet.

Grunnen er at politiet har for dårlig fengselskapasitet.

Påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, betegner situasjonen som dramatisk.

– Vi har flere ganger uttrykt vår bekymring over manglende kapasitet på varetektplasser, men vi kan ikke la være å understreke dette igjen selv om signalene fra Justisdepartementet er at vi er et godt stykke unna å få et nytt fengsel på Agder, sier Kaddeberg Skaar i en pressemelding lagt ut på politiets hjemmeside.

Les også: Justisministeren vil kjøpe soningsplasser i Sverige

– Har en konsekvens

Kaddeberg Skaar forteller at selv om situasjonen ikke er ukjent for politiet, er han bekymret for konsekvensene.

– At vi så langt i år har måttet slippe løs 30 personer som har begått kriminelle handlinger og som burde vært fengslet, har en konsekvens. Det er at de begår nye lovbrudd, for her snakker vi om gjengangere med et stort antall straffbare forhold på samvittigheten, sier han.

Og fortsetter:

– At vi i tillegg også har måttet senke listen for når vi skal fremstille lovbrytere for fengsling, fordi vi vet det ikke vil være fengselsplasser tilgjengelig, gjør at situasjonen forverres ytterligere.

Les også: Staten dømt for ulovlig bruk av glattcelle

– Det er fullt overalt

Så sent som onsdag ble tre personer løslatt fra politiets varetekt. Den ene er en 39 år gammel mann som er siktet for ni straffbare forhold, hovedsakelig tyverier.

– Dette er ni nye forhold som er begått etter at han ble domfelt i Kristiansand Tingrett 31. oktober 2014 for grovt tyveri. De to andre er også gjengangere på vinningskriminalitet siktet for flere grove tyverier, den ene av dem også for ran, sier Kaddeberg Skaar.

Til Fædrelandsvennen sier Kaddeberg Skaar at situasjonen ikke er bedre andre steder i landet.

– Vi bruker Rogaland, Hordaland, Oslo og Østfold. Det er fullt overalt. Vi fikk tilbud om en plass i Harstad, men sa nei. Vi kan ikke drive og fly vinningskriminelle til Nord-Norge, sier han.

Lange køer

Regjeringen og justisminister Anders Anundsen har i lang tid diskutert flere muligheter for å ordne fengselskapasiteten.

I september sto over 1.300 personer i kø for å sone i norske fengsler, skrev TV 2.

I Nederland og Sverige er det ledige plasser, og den norske regjeringen ser på muligheten for å sende personer som soner lange dommer i Norge, til utlandet.

– Det kan også være fanger som er utenlandske statsborgere som har et utvisningsvedtak i bunn, som senere bare skal rett ut av landet, sa Anundsen til tv-kanalen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus