Meny

Nordmenn er dårligst i engelsk i Norden

VGS: Det bør være to års obligatorisk engelsk på allmennlinjen på videregående skoler, mener professor i britisk språk ved Universitetet i Oslo, Hilde Hasselgård. Hun tror kunnskapsløftet fra 2006 er skyld i at nordmenn blir dårligere i engelsk. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny rapport viser at nordmenn er dårligere i engelsk enn svensker, dansker og finner. Norge er det eneste landet på topp ti som faller på målingen.

Norge har falt ned fra første til femte plass siden den årlige målingen English Proficiency Index (EPI) ble innført i 2007.

EPI utførtes årlig av den private utdanningsinstitusjonen Education First (EF), og tester folks engelskkunnskaper i 63 land som har engelsk som andrespråk. 750.000 personer har deltatt i årets undersøkelse.

Les også: Språkene du tjener mest på å lære

Dårligere engelskferdigheter enn før

Norge er det eneste landet på topp ti som har fått dårligere engelskferdigheter blant sine innbyggere i løpet av de åtte årene målingen har blitt gjennomført. Nå er nordmenn dårligst i engelsk i Norden (Island er ikke med i målingen).

– Nordmenns engelskkunnskaper har blitt dårligere. Vi tror vi behersker engelsk bedre enn det vi faktisk gjør, sier Lena Sjøttem, leder for EF Norge i en pressemelding.

Hun tror Norge kommer til å falle ytterlige på listen de kommende årene, hvis ikke vi klarer å få opp nivået på språkutdanningen i Norge.

Les også: Lost in translation

Større spredning enn tidligere

Professor i britisk språk ved Universitetet i Oslo, Hilde Hasselgård opplever stadig større spredning i nivået hos engelsk-studentene. Hun tror det kan skyldes mindre obligatorisk engelsk i den videregående skolen.

– De flinkeste er flinkere enn før, samtidig som de dårligste er dårlige enn før. Jeg tror denne spredningen kan skyldes at engelsk som obligatorisk fag på allmenn videregående skole, ble kuttet ned fra to til ett år etter kunnskapsløftet i 2006, sier Hasselgård i en pressemelding.

Les også: Ferieturer får flere til å lære spansk

Ikke kritisk

Det står likevel ikke kritisk til med nordmenns engelskferdigheter. Selv om vi ligger bak Danmark, Nederland, Sverige og Finland, er Norge et av syv land som havner i kategorien for land med «veldig høyt nivå» på engelske språkferdigheter

Det EF Norge trekker frem som bekymringsfullt er at det målbare nivået synker, istedenfor å stige eller holde seg jevnt.

Du kan selv ta EF sin språktest her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus