FN-komite: Nord-Koreas menneskerettighetsbrudd må granskes

En FN-rapport basert på nordkoreanske flyktningers historier, konkluderte med at det nordkoreanske regimet har begått store menneskerettighetsbrudd og forbrytelser mot menneskeheten. Kommisjonen som stod bak rapporten, mener Kim Jong-un kan stilles ansvarlig. Foto: EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT / NTB scanpix
En FN-rapport basert på nordkoreanske flyktningers historier, konkluderte med at det nordkoreanske regimet har begått store menneskerettighetsbrudd og forbrytelser mot menneskeheten. Kommisjonen som stod bak rapporten, mener Kim Jong-un kan stilles ansvarlig. Foto: EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT / NTB scanpix

FNs menneskerettighetskomite vil at Sikkerhetsrådet skal be Den internasjonale straffedomstolen opprette sak mot Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En FN-rapport som ble lagt frem i februar konkluderte at Nord-Korea har begått grusomme menneskerettighetsbrudd.

Kommisjonen som sto bak rapporten, mener at landets leder Kim Jong-un kan stilles ansvarlig for forbrytelsene.

Tirsdag gjorde FNs menneskerettighetskomite et vedtak om en granskning av forbrytelsene mot menneskeheten som regimet beskyldes for. I en ikke-bindende avstemning var det 111 land som stemte for, 19 imot og 55 avsto fra å stemme, melder BBC.

Les også: – Nord-Korea har atomstridshoder

– Et viktig steg

Komiteen går med det inn for at FNs sikkerhetsråd skal be Den internasjonale straffedomstolen (ICC) opprette sak mot Nord-Korea.

Sikkerhetsrådet kan be ICC om å opprette en sak mot noen de mener har begått handlinger som truer internasjonal fred og sikkerhet. Hvis det er Sikkerhetsrådet som har bedt om at saken skal opprettes, spiller det ingen rolle om den aktuelle staten har skrevet under på ICCs statutter.

– Dette er et viktig steg for forsvaret av menneskerettighetene, sier Michael Kirby, som ledet FN-kommisjonen som sto bak rapporten om Nord-Koreas menneskerettighetsbrudd, ifølge BBC.

Les også: To amerikanere fri fra Nord-Korea hjemme igjen

Tror Kina vil stoppe saken

Saken skal behandles i FNs generalforsamling i løpet av de nærmeste ukene.

Kina og Russland som begge har vetorett i Sikkerhetsrådet, stemte imot forslaget i FNs menneskerettighetskomite.

Diplomater forventer at Kina som lenge har vært en alliert for Nord-Korea, vil bruke vetoretten til å hindre at Sikkerhetsrådet ber ICC opprette sak mot Kim Jong-uns regime, melder BBC.

Grusomme vitnesbyrd fra avhoppere

Den nordkoreanske avhopperen Shin Dong-Hyuk fulgte tirsdagens avstemining i FNs menneskerettighetskomite. En nordkoreansk diplomat skal ha forsøkt å få ham kastet ut fra salen. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews / NTB scanpix Den nordkoreanske avhopperen Shin Dong-Hyuk fulgte tirsdagens avstemining i FNs menneskerettighetskomite. En nordkoreansk diplomat skal ha forsøkt å få ham kastet ut fra salen. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews / NTB scanpix

Kirby mener det totalitære styret i landet har begått forbrytelser mot menneskeheten som kan måle seg med grusomhetene som nazistene begikk.

I rapporten fra februar, som er basert på intervjuer med nordkoreanske avhoppere, ble det estimert at hundretusenvis av politiske fanger har dødd i fangeleire for politiske fanger i løpet av de siste femti årene.

I en delrapport som ble lagt frem høsten 2013, satte kommisjonen Kirby ledet blant annet søkelys på tortur og seksualisert vold. De fortalte om straff for å se utenlandske såpeoperaer eller å ha et religiøst syn, om kidnapping av borgere fra Sør-Korea og Japan, omfattende underernæring og den totale kontrollen regimets propagandaapparat har.

Flere grusomme vitnesbyrd ble lagt frem i rapporten, blant annet om en mann som hadde vært fengslet siden fødselen, som levde av gnagere, øgler og gress, og var vitne til den offentlige henrettelsen av sin mor og bror.

En annen mann hadde opplevd å bli tvunget til å brenne likene til ihjelsultede fanger, og spre asken deres over åkeren.

Og en kvinne fortalte at hun hadde sett en medfange bli tvunget til å drukne sitt eget spedbarn i en bøtte.

Les mer: Sjokkerende menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus