PST tause om nordmenn i IS-video

Den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig blir angivelig likvidert i videoen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig blir angivelig likvidert i videoen. Foto: Reuters / NTB scanpix

PST vil ikke si om de har funnet nordmenn i videoen Den islamske staten (IS) publiserte i helgen. Videoen viser tilsynelatende at IS-krigere likviderer 18 mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En franskmann, en danske, en brite og en australier er blant bødlene på videoen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Fransk påtalemyndighet har bekreftet at 22 år gamle Maxime Hauchard fra Normandie er en av dem.

Også PST har analysert den brutale videoen for å lete etter norske IS-krigere. De vil imidlertid ikke si om de har funnet noen.

– Helt generelt, så er det en interessant opplysning for oss dersom man ser en nordmann på en video hvor den personen dreper noen. Det kan være interessant i forhold til en eventuell straffesak, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

– Det er likevel ingen automatikk i at vi ville gått ut med slik informasjon. Det vurderer vi fra tilfelle til tilfelle, sier Bernsen.

Siste: IS sprer seg stadig - har inntatt Libya

Han understreker at PST rutinemessig gjennomgår videoer og bilder av denne typen, men at det på generell basis er vanskelig å identifisere personer sikkert fra slikt materiale.

PST har tidligere sagt at over 50 nordmenn har reist til Syria for å delta i kamper. Flere av dem er drept.

Frankrikes president François Hollande bekrefter onsdag at to franskmenn er identifisert i en video fra Den islamske staten (IS) der 18 syriske fanger blir likvidert av IS-krigere.

– Det eneste vi kan si på nåværende tidspunkt er at det var to franskmenn med, sa Hollande på en pressekonferanse i Canberra i Australia onsdag.

– Maxime Hauchard er blitt identifisert, mens den andre er i ferd med å bli det, sier presidenten.

Hollande sier det er uklart nøyaktig hvilken rolle de franske borgerne mennene spilte i likvideringen av de 18 syriske fangene, men at «rettssystemet vil måtte finne ut dette».

Les mer:

Hemmelige opptak fra livet under ISIL

Solberg: IS kan ikke diktere vår sikkerhetspolitikk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus