IS fester grepet i Libya

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafi for tre år siden. Nå har flere av militsgruppene i landet sverget troskap til Den islamske staten (IS). (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafi for tre år siden. Nå har flere av militsgruppene i landet sverget troskap til Den islamske staten (IS). (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den islamske staten (IS) har skaffet seg et solid fotfeste i Libya, der flere grupper nå har sverget troskap til Abu Bakr al-Baghdadi og hans islamske kalifat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Den islamske staten (IS):

* Opprørsgruppe i Irak og Syria som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat). Fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

* Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som ble etablert etter den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003.

* Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, som nå har tatt avstand fra gruppen og anklager dem for overdreven voldsbruk.

* Har siden april gjennomført en offensiv nordøst i Syria

* Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

* Ledes av Abu Bakr al-Baghdadi, som i juni proklamerte seg som «kalif».

* Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.

* Baghdadi kunngjorde i forrige uke at opprørsgruppen har etablert «provinser» i flere arabiske land.

* Foruten den libyske militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI), som kontrollerer byen Derna, bekrefter Baghdadi bånd til Ansar Beit al-Maqdis i Egypt, Jund al-Khilafah i Algerie, samt jihadistelementer i Saudi-Arabia og Jemen.

Den libyske militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI) rykket alt i vår inn i Derna øst i Libya, en kystby med i underkant av 100.000 innbyggere, knappe 300 kilometer fra den greske øya Kreta.

Utover sommeren ble militssoldatene stadig mer synlige i bybildet og tok kontroll over skoler, sykehus, rettslokaler og andre offentlige bygninger.

I oktober sverget militsen troskap, såkalt baya, til IS, og svarte flagg vaier nå over hele byen.

IS-provinser

Den øverstem lederen for IS, Abu Bakr al-Baghdadi, kunngjorde i forrige uke at opprørsgruppen hadde etablert «provinser» i flere arabiske land.

Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til Baghdadi siden han i juni proklamerte opprettelsen av et islamsk kalifat, men IS har kun anerkjent en brøkdel av dem.

Foruten MSSI i Libya, bekrefter Baghdadi båndene til Ansar Beit al-Maqdis i Egypt, Jund al-Khilafah i Algerie, samt jihadistelementer i Saudi-Arabia og Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtlige steder er det nå proklamert såkalte provinser og utpekt IS-guvernører. I Libya har opprørerne foreløpig proklamert Derna-provinsen – Wilayat Derna.

Les også: PST tause om nordmenn i ny IS-video

Vender hjem

Ifølge CNN kontrolleres nå Derna av nærmere 800 IS-soldater, som har etablert treningsleire i utkanten av byen der rekrutter fra hele Nord-Afrika strømmer til.

Nærmere 300 libyske opprørere skal også ha returnert til hjemlandet fra Syria og Irak, der de har kjempet i Battar-brigaden, som blant annet deltok i erobringen av Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere andre libyske militsgrupper har de siste ukene gjort som MSSI og sverget troskap til IS, som dermed har skaffet seg et nærvær langs hele kysten av landet, fra Tripoli i vest og østover til Derna og grensa mot Egypt.

Les også: Avhopper: – IS har sovende celler i Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaos og anarki

Aaron Zelin, som er tilknyttet Washington Institute for Near East Policy , tror det kan bli vanskelig å stanse IS fra å slå rot i Libya.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land for tre år siden styrtet Muammar Gaddafis regime.

Nasjonalforsamlingen og regjeringen som ble etablert etter maktovertakelsen, ble i august fordrevet fra Tripoli av militssoldater fra Misrata. De opprettet sin egen nasjonalforsamling og tok kontroll over departementene, mens de opprinnelige folkevalgte flyktet til Tobruk øst i Libya.

Les også: Hemmelige opptak fra livet under ISIL

Wilyat Libya

Senest i forrige uke skal IS-soldater fra Derna ha stått bak et selvmordsangrep i Tobruk, og de mistenkes også for å ha gjennomført tilsvarende aksjoner mot libyske sikkerhetsstyrker flere andre steder i Libya de siste ukene og.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge SITE Intelligence group skal IS i Libya også ha stått bak bilbomber mot ambassadene til Egypt og De forente arabiske emirater i Tripoli, og de skal være i forhandlinger med Misrata-militsen, som nå kontrollerer den libyske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I så fall kan hele Libya være i ferd med å bli en IS-provins, og i sosiale medier snakker militante islamister allerede oppglødd både om Wilayat Libya og Wilayat Sinai.

– Kan krige to år til

IS har nok våpen til å kunne fortsette sin blodige kamp i to år framover, ifølge en ny FN-rapport.

Selv om de amerikanskledede angrepene mot IS-mål i Syria og Irak fortsetter å ødelegge ekstremistgruppas kjøretøyer og tyngre våpen, er det vanskelig å komme til den betydelige mengden av lettere våpen som IS har, står det å lese i den nye rapporten, som er laget for FNs sikkerhetsråd.

IS har trolig nok våpen til å fortsette sine kamper imellom seks måneder og to år framover, skriver den britiske avisen The Guardian.

Mye av IS' våpenarsenal er stjålet fra USA-støttede irakiske styrker.