Romsonde har funnet organiske molekyler på komet

Landingssonden Philae (nederst til venstre) landet i forrige uke på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko etter en over ti år lang ferd i verdensrommet med romsonden Rosetta. Foto: Reuters / NTB scanpix
Landingssonden Philae (nederst til venstre) landet i forrige uke på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko etter en over ti år lang ferd i verdensrommet med romsonden Rosetta. Foto: Reuters / NTB scanpix

Landingssonden Philae, som i forrige uke landet på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, har funnet organiske molekyler på kometen, bekrefter forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilke molekyler som er funnet eller hvor komplekse disse er, er fortsatt uvisst, opplyser forsker Fred Goessmann til BBC.

Et instrument på Philae fanget opp de organiske molekylene mens den «snuste» i kometens atmosfære. En organisk forbindelse inneholder karbonatomer, som er grunnlaget for alt liv.

Nå skal forskere analysere funnene for å finne ut om de organiske molekylene som Philae har funnet, er enkle forbindelser som metan og metanol, eller mer komplekse forbindelser som aminosyrer.

Støv og is

Aminosyrer er byggestener i proteiner, og proteiner er en type molekyler som finnes i alle levende organismer.

Andre analyser kan dessuten tyde på at store deler av kometens overflate er dekket av støv og is, skriver BBC. Foreløpige resultater fra et instrument på kometen tyder på at det er et 10 til 20 centimeter tykt støvlag på overflaten med vannholdig is under.

Den europeiske romorganisasjonen ESA, som står bak ekspedisjonen, hadde tirsdag kveld ikke bekreftet funnet på sine nettsider.

Sovnet i helgen

Landingssonden Philae, som ble skutt opp med romsonden Rosetta for over ti år siden, landet onsdag forrige uke på kometen, 510 millioner kilometer ut i rommet. Den skulle ta bilder av kometens overflate og bore ned i den og ta prøver og analysere kometen.

Romsonden landet imidlertid på et skyggefullt sted på kometen, noe som gjorde at Philae sluknet lørdag fordi den ikke fikk nok sol til å lade opp batteriene.

Håpet er at sonden skal få ladet batteriene og våkne til liv når den kommer nærmere solen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus