Grande og Hareide forhandler om asylbarna

Ennå er ingen varig ordning på plass for asylbarn som har vært lenge i Norge. 
I Venstre og KrF er frustrasjonen stor over at det har tatt så lang tid. Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide (t.h) øker nå trykket for å få på plass en løsning, ifølge kilder i KrFs partiapparat. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ennå er ingen varig ordning på plass for asylbarn som har vært lenge i Norge. I Venstre og KrF er frustrasjonen stor over at det har tatt så lang tid. Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide (t.h) øker nå trykket for å få på plass en løsning, ifølge kilder i KrFs partiapparat. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide tok tirsdag en kort pause fra statsbudsjettet for å forhandle med justisminister Anders Anundsen (Frp) om en løsning for asylbarna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At de to partilederne nå er inne i samtalene innebærer at forhandlingene er flyttet opp et nivå. I forrige uke hadde begge partier et klart håp om en snarlig avtale om lengeværende asylbarn.

– Vi øker trykket for å få på plass en løsning, sier en kilde i KrFs partiapparat til NTB.

Utålmodige

For over ett år siden skrev de to partiene under en avtale om innvandringspolitikken med Høyre og Fremskrittspartiet. Avtalen ble konkretisert i februar, men ennå er ingen varig ordning på plass for asylbarn som har vært lenge i Norge.

I Venstre og KrF er frustrasjonen stor over at det har tatt så lang tid.

– Vi opplevde at vi inngikk en helhetlig avtale, men regjeringen har så langt kun prioritert oppfølging på de områdene som var viktig for Høyre og Frp, uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB for halvannen uke siden.

Noe av grunnen til at det tar tid, er regjeringens frykt for at en permanent avtale i framtiden kan misbrukes ved at familier tier om personlige opplysninger og unndrar seg utsendelse i påvente av en angitt tidsfrist.

Budsjettpause

Grande og Hareide tok turen til Justisdepartementet i Nydalen i Oslo tirsdag formiddag, mens det var pause i budsjettforhandlingene på Stortinget.

På veien passerte tospannet Radisson-hotellet der regjeringssonderingene pågikk for et drøyt år siden. Der stanset de og poserte sammen for en selfie.

– Knut Arild og jeg tok banen opp til Nydalen for å finne #DenFølelsen, ja vi prøvde i alle fall, skriver Grande til bildet som hun postet på mikrobloggnettstedet Twitter.

Asylforhandlingene med justisministeren har ingen direkte relevans til budsjettforhandlingene, men saken er ikke desto mindre svært viktig for sentrumspartiene.

SV-krav

– At forskriftsendringen ikke er på plass ennå, hadde jeg aldri forventet. I mellomtiden blir lengeværende asylbarn sendt ut av landet, noe som er stikk i strid med avtalen, sa KrFs Geir Jørgen Bekkevold til NTB forleden.

Han sier frustrasjonsnivået er høyt i KrF over det som oppleves som en trenering av støttepartienes hjertesak.

SVs Karin Andersen heier på sentrumspartiene i forhandlingene med regjeringen.

– Det er bra at de innser at de må reforhandle avtalen, for den var en innstramming for de lengeværende barna, sier hun.

Andersen mener kravet om at foreldrene samarbeider med norske myndigheter om egen identitet og andre opplysninger, i realiteten gjør regelverket strengere.

– Det punktet må vekk. Hensynet til barn som har vært her lenge må trumfe innvandringspolitiske hensyn, SV-representanten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus