Norsk Ukraina-satsing for flere hundre millioner

Statsminister Erna Solberg (H) tente lys ved Uavhengighetsplassen i Kiev i Ukraina tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) tente lys ved Uavhengighetsplassen i Kiev i Ukraina tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre millioner i budsjettstøtte og økt samarbeid om miljø, økonomi og justis. Det hadde Erna Solberg (H) meg seg i kofferten da hun besøkte Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har kommet til Kiev for å støtte den utviklingen det ukrainske folket ønsker for landet, og med et budskap om at Norge skal gi vårt bidrag til en fredelig og trygg vei videre, sier statsministeren.

I Ukraina møtte Solberg statsminister Arsenij Jatsenjuk, og hun skulle senere tirsdag treffe president Petro Porosjenko fra landets nye og sterkt provestlige regjering.

Den norske støtten vil komme godt med i et Ukraina som sliter tungt. Krim-halvøya er blitt russisk, et separatistopprør raser øst i landet, og økonomien vipper på sammenbruddets rand.

Les også: Ukraina dominerer G20-møte – Putin skyteskive

Støttepakke

Solberg undertegnet tirsdag en avtale om 100 millioner kroner i budsjettstøtte fra Norge i år for å bidra til økonomisk stabilitet. Regjeringen tar sikte på tilsvarende støtte neste år og i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne typen budsjettstøtte er vanligvis forbeholdt utviklingsland. Solberg mener likevel det er riktig å hjelpe Ukraina på denne måten.

– Hvis ikke staten kan gjøre sine basisting og reformere seg, for eksempel de militære styrkene, kommer de ikke videre, sier Solberg til NTB.

Ukrainas økonomi ligger an til å krympe inntil 10 prosent i år, og landets valuta har tapt nesten 50 prosent av sin verdi mot dollaren i 2014.

Støttepakken fra Norge inneholder også penger til å reformere justissektoren, og til tiltak innen energi og atomsikkerhet, handelstilpasning og europeisk integrasjon. Ifølge Utenriksdepartementet er dette områder der ukrainske myndigheter selv har bedt om støtte og samarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin bekrefter flere flygninger nær NATO-lands luftrom

Politisk støtte

Tirsdag besøkte Erna Solberg gaten De himmelske 100 i Kiev. Her blir de som mistet livet under revolusjonen på Uavhengighetsplassen i vinter, minnet med bilder og blomster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er veldig stemningsfullt, både å se disse bildene og å tenke på det enorme engasjementet som var her, men også den uvissheten alle må ha følt, sier Solberg til NTB.

Hun ønsker under sitt besøk å sende et tydelig signal om at Norge støtter den provestlige kursen landets nye makthavere har staket ut.

– Folket har tatt et oppgjør med korrupsjon og en politisk kultur som ikke har evnet å utvikle landet til gode for folket, sier hun.

– Nå er det viktig at ukrainske myndigheter fortsetter arbeidet med sårt tiltrengte reformer.

Det norsk-ukrainske samarbeidet styrkes på en rekke områder.

En tosidig, økonomisk kommisjon opprettes for å styrke samarbeidet på dette området. Solberg og Jatsenjuk åpnet dessuten et norsk-ukrainsk næringslivsforum for å fremme handel mellom de to landene. Rundt 200 norske og ukrainske representanter for næringsliv, politikk, diplomati, forvaltning, utdannelse og forskning var til stede på forumet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bellona i Kiev

Samtidig inntar Bellona nå, med støtte fra UD, en rolle som rådgiver for ukrainske myndigheter på klima og energi fra et nyåpnet kontor i Kiev. Fornybar energi og fangst og lagring av CO2 er to av områdene Bellona skal arbeide med. Ukraina er i dag i stor grad avhengig av russisk gass for å dekke sitt energibehov.

– For å gjøre seg mindre avhengige av russisk gass og øke energisikkerheten må Ukraina redusere eget energiforbruk og utvikle ren, nasjonal energiproduksjon, sier Larisa Bronder, som skal lede miljøorganisasjonens Kiev-kontor.

Også Nordområdesenteret ved Handelshøgskolen i Bodø, Universitetet i Nordland (UiN), øker nå sin innsats i Ukraina. Senteret har i mer enn ti år samarbeidet tett med miljøer i Ukraina om blant annet felles mastergrader mellom Kiev og UiN og omskolering av ukrainske offiserer til sivile yrker. (©NTB)