Algevirus oppdaget hos mennesker:

– Virus kan angripe hjernen til friske mennesker

KAN SVEKKE HJERNEN: Et virus som vanligvis finnes hos grønne alger, kan gjøre svekke de mentale evnene hos mennesker, ifølge ny forskning. Foto: Kit Lee og Angie Fox, University
KAN SVEKKE HJERNEN: Et virus som vanligvis finnes hos grønne alger, kan gjøre svekke de mentale evnene hos mennesker, ifølge ny forskning. Foto: Kit Lee og Angie Fox, University

Viruset som kommer fra alger og nå er påvist hos mennesker, kan svekke intellektuelle evner hos mennesker. – Oppsiktsvekkende funn, mener norske eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved Johns Hopkins University og University of Nebraska-Lincoln som ved en tilfeldighet oppdaget viruset i halsen til friske mennesker.

Forskerne tok prøver av halsmikrober til en studie om kognitive funksjoner, og ble overrasket da de fant DNA fra algeviruset Acanthocystis turfacea chlorella virus 1, eller ATCV-1, hos 40 av de 90 deltagerne.

Det skal være første gang dette er påvist i halsen til mennesker, ifølge en pressemelding fra University of Nebraska-Lincoln.

Kognitive evner er de som har med erkjennelse, oppfatning og tenkning å gjøre. Da deltagerne hadde fullført en kognitiv kartlegging, viste det seg at de som bar på algevirusets DNA, hadde betydelig dårligere resultater enn deltagerne uten viruset.

– Dette er et slående eksempel som viser at de «ufarlige» mikroorganismene vi bære på, kan påvirke våre oppførsel og våre kognitive evner, sier forskeren som ledet studien, Robert Yolken direktør ved Johns Hopkins Stanley Neurovirology Laboratory, i meldingen.

Les også: – Dette gjør hjernen tregere i alderdommen

Påvirket musehjerner

For å teste om det virkelig var en sammenheng mellom viruset og de svekkede kognitive evnene, testet forskerne effekten viruset hadde på mus. Da fant de også tegn til at musenes evner ble redusert.

Studien viste også at ATCV-1 endret genuttrykket i hippocamus i musehjernene, det er en del av hjernen som knyttes blant annet til hukommelse og orientering i rom.

Viruset er i likhet med andre chlorovirus stort med omtrent 400 gener, noe som er om lag 40 ganger mer enn for eksempel HIV og influensavirus, forklarer James Van Etten, som er hovedforfatter av studien, i pressemeldingen. På grunn av den spesielle størrelsen kan forskere ha gått glipp av dette viruset i tidligere undersøkelser, mener han.

Les også: – Positivt at befolkningen blir eldre

– Oppsiktsvekkende

– Dette er et oppsiktsvekkende og interessant funn, sier Olav Vadstein, professor i mikrobiell økologi ved NTNU, til VG.

Han har sett på studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vadstein tror ikke det er slik at viruset finnes hos omtrent halvparten av alle mennesker, selv om det var tilfellet i denne studien. Han minner om at alle deltagerne kom fra et område i USA. Han sier det finnes flere studier som har vist at mikroorganismer kan påvirke mental kapasitet og atferd, uten at man føler seg syk.

– Dette viruset kan kanskje gjøre deg litt dummere, men det er et spørsmål om det faktisk har noen reell betydning. Det er ikke slik at du får trøbbel med å knyte skolissene på grunn av dette, sier Vadstein til VG.

Les også: – Trening i 70-årene kan hindre at hjernen krymper

– Vet lite om viruset

Også seniorforsker Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttet synes funnet er interessant, men understreker at det er mye man ikke vet om viruset og at man må være forsiktig med å trekke store konklusjoner fra én enkelt studie.

Det er usikkert om det finnes tilfeller av viruset i Norge, sier han til VG.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus