Meny

Nyvalg i Japan i desember

Japans statsminister Shinzo Abe sier han utsetter en varslet momsøkning for å bremse den kraftige nedturen i økonomien. I tillegg blir det nyvalg midt i desember. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans statsminister Shinzo Abe utsetter en planlagt momsøkning og skriver ut nyvalg. Abe sier at han vil gå av om regjeringskoalisjonen ikke får majoriteten av stemmene i valget.

Abe orienterte om avgjørelsen på et ekstraordinært møte i sitt liberaldemokratiske parti LDP tirsdag, skriver Jiji Press og The Japan Times.

Underhuset oppløses fredag, sier Abe. Ifølge japanske medier blir valgdatoen 14. desember.

Statsministeren legger til at han vil gå av om hans regjeringskoalisjon ikke får majoriteten av stemmene i nyvalget, men eksperter sier det er sannsynlig at han vinner. Abe har en oppslutning på rundt 50 prosent.

Utsetter momsøkning

Den planlagte momsøkningen i oktober neste år blir utsatt med 18 måneder.

Abe varslet om utsettelsen dagen etter offentliggjøringen av tallene som viser at landets økonomi er i resesjon. Resesjon betyr at landet har hatt nedgang i bruttonasjonalinntekten i to eller flere etterfølgende kvartaler.

Den økonomiske nedgangen skyldes blant annet at forbruket gikk ned da momsen ble satt opp fra 5 til 8 prosent i april.

Seks av ti eksperter som ble bedt om å komme med sin mening om momsøkningen, sier imidlertid at regjeringen burde øke momsen til fra 8 til 10 prosent som planlagt i oktober, skriver Jiji Press. I en lignende runde i forkant av økningen i april, støttet over 70 prosent av ekspertene forslaget.

Styrker makten

– Etter å ha utsatt økningen i 18 måneder kommer jeg garantert til å sette opp momsen, uansett hvordan den økonomiske situasjonen er. Vi må be om folkets samtykke for denne endringen ved å skrive ut til valg, sier Abe på en pressekonferanse.

Ved å skrive ut nyvalg halvveis i underhusets fireårsperiode håper Abe å styrke sin makt, blant annet fordi opposisjonspartiene står svakt og er uforberedt, ifølge politiske analytikere.

Neste år skal nasjonalforsamlingen diskutere omstridte og upopulære forslag, blant annet en lovendring om «kollektivt selvforsvar» som gjør at landet kan gå bort fra sin pasifistiske linje i forsvarspolitikken.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus