Meny

Israel varsler streng reaksjon etter synagoge-drapene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroraksjonen mot en synagoge i Vest-Jerusalem kan bli starten på en ny intifada, frykter Midtøsten-forskere. Tusenvis av sørgende fulgte tirsdag de fire drepte rabbinerne til graven.

– Vi er i sjokk. Han var et av de beste menneskene i verden, sier en venn av enken til den amerikanskfødte rabbineren Mosheh Twersky (59) til nyhetsbyrået Reuters.

De fire rabbinerne som ble drept, hadde alle dobbelt statsborgerskap. Tre av dem var amerikansk-israelske og den fjerde var britisk-israelsk.

Ytterligere åtte ble såret i angrepet i synagogen tirsdag morgen.

PFLP hevder å stå bak

Angriperne Ghassan og Udai Abu Jamal gikk til angrep med pistol og kjøttøks, før de selv ble skutt og drept av israelsk politi. De to var fettere og kom fra Jabal Mukaber, en bydel i det israelsk-okkuperte Øst-Jerusalem.

Les også: Israel utestenger Gilbert fra Gaza på livstid

Den sekulære, venstreorienterte gruppen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) har tatt ansvaret for terroraksjonen, som hylles av andre militante, palestinske grupper som Hamas og Islamsk hellig krig.

Abbas tar avstand

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer terroraksjonen mot synagogen, men anklages selv av Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å ha et medansvar.

Det kan få alvorlige følger og i verste fall resultere i en ny palestinsk intifada, frykter Midtøsten-eksperter.

– Dersom Netanyahu legger skylden på palestinernes president Mahmoud Abbas, kan det bli starten på et nytt palestinsk opprør, sier Dag Henrik Tuastad, som tidligere i år utga boken «Palestinske utfordringer».

Sikkerhetssamarbeid

Professor Hilde Henriksen Waage er enig og viser til at palestinske sikkerhetsstyrker hittil har samarbeidet tett med Israel om å holde radikale grupper og ungdommer i sjakk.

– Nå blir det enda vanskeligere for Abbas å legitimere et slikt samarbeid. Hvordan kan man forvente at palestinerne skal samarbeide med den israelske hæren, når den israelske regjeringen sier at det er palestinske myndigheter som har ansvaret for disse urolighetene, sier hun til NTB.

Brende advarer Israel

Netanyahu varslet «et hardhendt svar» på tirsdagens terroraksjon. Israelske soldater rykket tirsdag inn i bydelen de to angriperne kom fra og pågrep tolv av gjerningsmennenes familiemedlemmer, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma'an.

Statsministeren har også gitt ordre om at gjerningsmennenes hus skal rives.

Utenriksminister Børge Brende (H) advarer Israel mot å trappe opp konflikten.

– Jeg har selvsagt forståelse for at Israel tar de skritt som er nødvendig for å ivareta egen sikkerhet, men regjeringen ber samtidig om at Israel viser størst mulig tilbakeholdenhet, sier Brende til NTB.

Les også: Gilbert mottatt som folkehelt på Gardermoen

Maktesløse

USAs president Barack Obama fordømmer angrepet og oppfordrer israelske og palestinske ledere til å samarbeide for å dempe spenningene i området.

– Det er ingenting som kan rettferdiggjøre slike angrep mot uskyldige sivile, sier han.

Waage karakteriserer utviklingen som ny og farlig og mener at Israel langt på vei står maktesløs overfor opptøyene og voldsaksjonene som har preget Jerusalem siden sommerens israelske militæroffensiv mot Gazastripen.

– I Jerusalem står den israelske regjeringen maktesløs overfor en stor palestinsk befolkning som de verken kan mure inn eller putte i fengsel. Israelere og palestinere går om hverandre, så det er faktisk ikke mulig å kontrollere dette, sier hun.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus