Missouris guvernør erklærer unntakstilstand

Demonstranter i Clayton i Missouri krever at politimannen som skjøt og drepte 18 år gamle Michael Brown, tiltales. Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix.
Demonstranter i Clayton i Missouri krever at politimannen som skjøt og drepte 18 år gamle Michael Brown, tiltales. Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix.

Guvernøren i delstaten Missouri i USA erklærer unntakstilstand i frykt for ny uro i når det besluttes hvorvidt en politimann skal straffeforfølges for drapet på Michael Brown.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unntakstilstanden innebærer at nasjonalgarden i Missouri settes i beredskap.

En storjury var mandag samlet i Clayton utenfor byen St. Louis for å bestemme om den hvite politimannen som skjøt og drepte den svarte tenåringen for 101 dager siden, skal tiltales.

Samtidig demonstrerte titalls mennesker i Clayton, og det var svært spent i området i forkant av avgjørelsen, som kan komme når som helst.

– Vi vil ha en tiltale. Politiet liker det ikke, ropte demonstrantene utenfor rettslokalene mandag.

Les også: Over 50 arrestert i demonstrasjoner ved Ferguson

Voldelige opptøyer

Mandag ettermiddag kunngjorde guvernør Jay Nixon at han innfører unntakstilstand uavhengig av påtalemyndighetens beslutning.

Dersom det ikke blir noen tiltale, frykter mange en gjentakelse av de voldelige opptøyene som rystet Ferguson for tre måneder siden, da nasjonalgarden ble satt inn for å få kontroll over situasjonen.

Ingen dato er satt for når juryens beslutning skal være klar, men den kan komme snart, ifølge Nixon.

Nasjonalgarden i bakgrunnen

– Delstaten Missouri skal være tilstrekkelig forberedt på å håndtere enhver reaksjon, sier Nixon, som tilføyer at innbyggernes rett til å protestere fredelig, vil bli respektert.

Nasjonalgarden som nå utplasseres for å støtte politiet i påvente av juryens beslutning, skal bare ha en støttefunksjon, understreker ordfører Francis Slay i St. Louis på en pressekonferanse.

– Vi kommer ikke til å la garden være i frontlinjen og håndtere eller konfrontere demonstrantene, sa Slay.

Barrikaderte butikker

Mange av butikkene som ble verst rammet av opptøyer i kjølvannet av drapet på 18-årige Brown 9. august, har satt lemmer for vinduene sine i frykt for ny uro.

– Det er noe med måten Mike Brown ble drept på som startet en brann inne i meg, som jeg ikke kan ignorere, sier 24 år gamle Dhorbua Shakur, som var med på å arrangere protesten utenfor domstolen mandag.

Det er ulike versjoner av hva som hendte da politimannen Darren Wilson skjøt og drepte Brown. Noen vitner sier Brown hadde hendene i været og var i ferd med å overgi seg da han ble skutt, mens andre har hevdet at det var en fysisk krangel mellom de to.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus