Solheim avviser anklager fra Sri Lanka

Tidligere SV-statsråd Erik Solheim under lanseringen av boka «Politikk er å ville» i Oslo i fjor. Solheim er i dag leder for OECDs utviklingskomité.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere SV-statsråd Erik Solheim under lanseringen av boka «Politikk er å ville» i Oslo i fjor. Solheim er i dag leder for OECDs utviklingskomité. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere utviklingsminister og fredsmegler Erik Solheim avviser at han har finansiert geriljagruppa LTTE, slik Sri Lankas president hevder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norge finansierte verken LTTE i sin alminnelighet eller gruppas militære operasjoner i særdeleshet, skriver Solheim i en uttalelse mandag.

Samtidig bekrefter han at norske myndigheter stilte «økonomiske ressurser» til disposisjon for LTTEs fredssekretariat mens fredsprosessen pågikk. Men dette skjedde i full åpenhet, og Sri Lankas regjering var informert, ifølge Solheim.

Under et folkemøte lørdag ba Sri Lankas president Mahinda Rajapakse om at norske myndigheter må granske Solheims rolle under borgerkrigen i landet. I talen beskyldte han Solheim for å ha gitt penger til LTTE mens fredsforhandlingene pågikk.

Solheim ledet Norges fredsarbeid på Sri Lanka fra 1999 til 2006. I 2009 iverksatte regjeringshæren en større offensiv mot LTTE og knuste gruppen.

Tidligere i år uttalte Solheim at det ble begått krigsforbrytelser mot slutten av borgerkrigen, og han har sagt seg villig til å vitne hvis anklagene fører til en internasjonal rettssak.

I 2010 hevdet regjeringen på Sri Lanka at Norge hadde finansiert LTTEs våpenkjøp, en anklage Solheim da betegnet som «absurd».

Les også: Fra teplantasje til ansvarlig turisme

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus