Mattilsynet følger fugleinfluensautbrudd i Europa

Eksperter er på gården i Hekendorp i Nederland, hvor den smittsomme fugleinfluensaen har brutt ut. Foto: Marco De Swart / Reuters / NTB scanpix
Eksperter er på gården i Hekendorp i Nederland, hvor den smittsomme fugleinfluensaen har brutt ut. Foto: Marco De Swart / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark innfører kontroll av all import av fjærkre til landet etter at det er oppdaget fugleinfluensa i Storbritannia, Nederland og Tyskland. Mattilsynet i Norge avventer situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 4. november ble den svært smittsomme varianten av fugleinfluensa påvist i Tyskland, i det som skal være første gang H5N8-viruset er påvist i Europa.

Mandag opplyste britiske myndigheter at det samme viruset har brutt ut på en gård som driver med andeoppdrett i Yorkshire nord i landet.

I helgen ble det meldt om et utbrudd av samme virustype, H5N8, i Nederland.

Det danske mattilsynet – Fødevarestyrelsen – økte mandag risikovurderingen fra lav til middels, og innfører samtidig obligatorisk kontroll av all import av fjærkre.

I en pressemelding advarer tilsynet om at trekkfugler kan flytte smitten til Danmark, og oppfordrer fugleavlere til å være ekstra obs på egne fjærkre.

Viruset er svært dødelig for fjærkre, men risikoen for at mennesker smittes av viruset ansees som svært liten, ifølge tyske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svært smittsom fugleinfluensa i Nederland

Lav norsk import

Mattilsynet har bedt om en ny risikovurdering fra Veterinærinstituttet etter funnene i Europa, i likhet med svenske myndigheter.

– Mye av grunnen til at Danmark ser mer alvorlig på dette er fordi de i mye større grad handler med EU-landene. Norge har ikke denne typen handelsvirksomhet med disse landene når det gjelder fjærkre. Vi avventer fortsatt risikovurderingen fra Veterinærinstituttet, sier veterinær og seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til NTB.

Veterinærinstituttets vurdering vil vise hvor stor risiko det er for å få smitten til Norge nå, ifølge Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bekymringen øker når det er to utbrudd i nærheten, men det er veldig lite trekk av fugler nordover på denne tiden av året, og sånn sett er risikoen liten, sier Tronerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Transportforbud

Britiske myndigheter opplyser at de undersøker om det er en sammenheng mellom de tre utbruddene i Storbritannia, Nederland og Tyskland. I Yorkshire i Storbritannia er det satt opp en sikkerhetssone på ti kilometer rundt den rammede gården, og alle de 6.000 endene vil bli avlivet.

Søndag ble H5N8-viruset oppdaget hos kyllinger på en gård i Hekendorp i Nederland, og myndighetene innførte forbud mot transport til og fra alle kyllinggårder i 72 timer.

Den smittede besetningen blir destruert, og transportforbudet vil gjelde i det berørte området i én måneds tid.

Les også: Fant fugleinfluensa i Danmark

Nederland selger mer enn seks milliarder egg til utlandet årlig, hvorav Tyskland er den største importøren. Ifølge en talsperson for EU-kommisjonen, vil unionen innføre akutte tiltak for å hindre spredningen i løpet av mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulike typer fugleinfluensa forekommer sporadisk i verden, og de senere årene har det vært utbrudd i Asia, men også i Nederland Storbritannia og Italia.

Dødelig virus i Egypt

En annen influensatype som kan være dødelig for mennesker, har det siste året blitt oppdaget i Egypt. Mandag døde ytterligere en kvinne av det såkalte H5N1-viruset, som hittil i år dermed har krevd to menneskeliv.

Til sammen har egyptiske myndigheter identifisert sju tilfeller av personer som er smittet av viruset så langt i år.

Dette viruset er imidlertid et helt annet enn det som har spredt seg i Nederland og Tyskland, og det er trolig ingen fare for spredning av denne virustypen til Europa.

De fleste smittetilfellene er blant folk i landsbyer i landet, som ofte slakter kylling i hjemmet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).