Tybring-Gjedde: – Frps politikk druknet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde mener Frp ofret mye av innvandringspolitikken da partiet gikk i regjering. Men et eget innvandringskritisk parti har han ikke tro på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Frps primærpolitikk har druknet i et hav av kompromisser», skriver han i sin første bok «Mens orkesteret fortsetter å spille». Her forsøker han å underbygge sin overbevisning om at innvandringen til Norge, særlig fra muslimske land, verken er kulturelt eller økonomisk bærekraftig.

Han mener det blir tøft å forholde seg til asylavtalen som er en del av samarbeidet med Høyre og sentrumspartiene.

– Dersom vi skal forholde oss til denne avtalen gjennom tre år til, vil utfordringen bli enda større, sier han og viser til at presset på velferdsstatens ytelser vil øke.

– Betydelig gjennomslag

Frps nestleder Per Sandberg er uenig med sin partifelle.

– Avtalen inneholder betydelige gjennomslag for Fremskrittspartiet. Dette er et viktig politikkområde for oss, sier han i en kommentar.

Sandberg viser til lukkede asylmottak, raskere retur og krav om lengre botid før man kan få varig oppholdstillatelse, samt 24-årsgrense for familieetablering, som viktige momenter. Han viser også til at antallet avviste asylsøkere som er sendt ut av landet, er rekordhøyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partitoppen deler bekymringen for det han mener har vært «snillistisk flyktning-, asyl- og innvandringspolitikk».

– Hadde dette fått lov å fortsette, ville det ikke på sikt vært bærekraftig for det norske samfunnet. Avtalen vi har fått til, er derfor et viktig skritt på veien til å snu denne utviklingen, sier Sandberg.

– Kollektivt ansvar

Tybring-Gjedde mener Frp som «alternativ røst» har forstummet. Men han synes likevel ikke at Norge trenger et nytt innvandringskritisk parti, slik mange europeiske land har fått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke disse ensakspartiene er bra, sier han, og ønsker i stedet at partiene kollektivt skal bli enige om å begrense innvandringen.

– Dessuten skal du være fantastisk sterk hvis du skal klare å gjøre som Åkesson i Sverige, legger han til med henvisning til Jimmy Åkesson, leder for Sverigedemokraterna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at de to har hatt lignende erfaringer. Åkesson ble utmattet av valgkampen for partiet, som gjorde det svært bra ved valget i høst, selv om partiet er isolert i svensk politikk.

Ble syk

Også Tybring-Gjedde mener det har kostet ham helsen å stå på sine innvandringskritiske standpunkter. Han sier debatten etter 22. juli-angrepene og anklagene mot Frp om å ha «fostret en drapsmann», gjorde ham syk.

– Jeg mistet hukommelsen. Det er veldig mange ting jeg ikke husker, sier han.

I boka langer han ut mot debattanter som Marie Simonsen og Petter Nome, så vel som norske medier generelt, og anklager dem for hets.

– De sier at det må jeg bare tåle. Til slutt kollapset jeg. Det syns jeg mediene bør ta ansvar for. De er mennesker, de kan ikke gjemme seg bak et avishus, sier han, og etterlyser en unnskyldning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Meningsløst spørsmål

På spørsmål om han opplever at han på noen som helst måte kan knyttes til synspunkter Behring Breivik har, blir han synlig irritert:

– Jeg liker ikke sånne spørsmål, for jeg synes det er så meningsløst. Han er en av verdens største terrorister, sier han, og avfeier journalistens påpekning at det finnes dem som er enig i det Behring Breivik mente, men ikke i det han gjorde.

– Det er helt uinteressant, konstaterer han.

Med boken ønsker han legge fram lengre resonnementer og håper det kan få noen til å tenke seg om.