Putin bekrefter flere flygninger nær NATO-lands luftrom

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

Russlands president Vladimir Putin erkjenner i et intervju med en tysk tv-stasjon at russiske fly den siste tiden har trappet opp antallet strategiske flygninger nær NATO-landenes luftrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du har nevnt forskjellige øvelser, flygninger, skipsbevegelser og så videre. Finner alt dette sted? Ja, så avgjort, sier Putin i intervjuet med den tyske kringkastingen ARD, og forklarer at dette er et svar på vestlig militær aktivitet.

Putin, som i helgen møtte flere statsledere under G20-toppmøtet i Australia, avviser imidlertid at han gjør noe galt. Under toppmøtet i Brisbane i helgen hadde han fire store krigsskip ankret opp i farvannet nord for Australia.

– Våre øvelser er utelukkende blitt gjort i internasjonalt farvann og luftrom, sier Putin.

Den russiske presidenten ga også uttrykk for at han mener USA og EU er ansvarlige for krisen i Ukraina. Under intervjuet med ARD understrekte Putin at Russland ønsker å legge krisen i Ukraina bak seg, men ikke før alle føler seg trygge i landet, uavhengig om de snakker russisk, polsk eller ungarsk:

– La meg være ærlig: Vi frykter at en etnisk rensing skal starte i Ukraina. Vi er redde for at nynazismen skal slå rot der. Du kan se hakekorset og SS-emblemet på ukrainske soldater øst i landet akkurat nå. Så hvis Ukraina er en sivilisert stat – hvorfor vender myndighetene i landet blikket bort fra dette? Tving dem til å ta av de uniformene, sier Putin, ifølge Russia Today.

Under intervjuet avviste Putin ideen om at Russland kunne løse krisen i Ukraina uten problemer dersom de ønsket det:

– Du vet, når noen sier at vi har en unik mulighet til å løse en eller annen krise, blir jeg skeptisk. Noen ganger tror jeg andre land ønsker å dumpe ansvaret over på Russland og få oss til å betale prisen. Vi ønsker ikke det. Ukraina er en selvstendig, uavhengig stat.

Putin adresserte også herjingene til de prorussiske separatistene i Ukraina. Han påpekte at vesten burde forsøke å påvirke Kiev til å bli mer Russland-vennlig, i stedet for å anklage russerne for å støtte separatistene.

– Jeg spør alltid folk om hva de har gjort for å påvirke beslutningstakerne i Kiev. Hva har du gjort? Eller støtter du bare russofobiske uttalelser? sier Putin.

Han understrekte at russofobi i Ukraina kunne føre til en «virkelig katastrofe».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus