Putin bekrefter flere flygninger nær NATO-lands luftrom

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin erkjenner i et intervju med en tysk tv-stasjon at russiske fly den siste tiden har trappet opp antallet strategiske flygninger nær NATO-landenes luftrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du har nevnt forskjellige øvelser, flygninger, skipsbevegelser og så videre. Finner alt dette sted? Ja, så avgjort, sier Putin i intervjuet med den tyske kringkastingen ARD, og forklarer at dette er et svar på vestlig militær aktivitet.

Putin, som i helgen møtte flere statsledere under G20-toppmøtet i Australia, avviser imidlertid at han gjør noe galt. Under toppmøtet i Brisbane i helgen hadde han fire store krigsskip ankret opp i farvannet nord for Australia.

– Våre øvelser er utelukkende blitt gjort i internasjonalt farvann og luftrom, sier Putin.

Den russiske presidenten ga også uttrykk for at han mener USA og EU er ansvarlige for krisen i Ukraina. Under intervjuet med ARD understrekte Putin at Russland ønsker å legge krisen i Ukraina bak seg, men ikke før alle føler seg trygge i landet, uavhengig om de snakker russisk, polsk eller ungarsk:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– La meg være ærlig: Vi frykter at en etnisk rensing skal starte i Ukraina. Vi er redde for at nynazismen skal slå rot der. Du kan se hakekorset og SS-emblemet på ukrainske soldater øst i landet akkurat nå. Så hvis Ukraina er en sivilisert stat – hvorfor vender myndighetene i landet blikket bort fra dette? Tving dem til å ta av de uniformene, sier Putin, ifølge Russia Today.

Under intervjuet avviste Putin ideen om at Russland kunne løse krisen i Ukraina uten problemer dersom de ønsket det:

– Du vet, når noen sier at vi har en unik mulighet til å løse en eller annen krise, blir jeg skeptisk. Noen ganger tror jeg andre land ønsker å dumpe ansvaret over på Russland og få oss til å betale prisen. Vi ønsker ikke det. Ukraina er en selvstendig, uavhengig stat.

Putin adresserte også herjingene til de prorussiske separatistene i Ukraina. Han påpekte at vesten burde forsøke å påvirke Kiev til å bli mer Russland-vennlig, i stedet for å anklage russerne for å støtte separatistene.

– Jeg spør alltid folk om hva de har gjort for å påvirke beslutningstakerne i Kiev. Hva har du gjort? Eller støtter du bare russofobiske uttalelser? sier Putin.

Han understrekte at russofobi i Ukraina kunne føre til en «virkelig katastrofe».