Meny

Nå ber Russland om norsk hjelp

Sovjetunionen fikk også amerikansk våpenhjelp mot slutten av andre verdenskrig, deriblant torpedofly som A-20G. Flere av dem ble skutt ned i kampene om Norge. Nå vil Russland ha hjelp til å finne og begrave blant andre Jevgeni Frantsev som døde i havet utenfor Berlevåg. Foto: www.wio.ru, agso.narod.ru og murmansk.kp.ru

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire sovjetiske flyvere ble for 70 år siden skutt ned utenfor Berlevåg. Russland ber om norsk hjelp til å lete etter dem.

15. september 1944 ble et to-motors sovjetisk torpedofly skutt ned utenfor finnmarkskysten.

Nå ber den russiske ambassaden om hjelp til både å finne vraket, heve det og begrave de fire falne krigsheltene.

– Det ville bety mye. Jeg tror alle helter og alle de som kjempet mot fascismen, må identifiseres og begraves ordentlig, sier den russiske ambassadøren i Norge, Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij, til ABC Nyheter.

– For både Norge og Russland vil det bety mye om man får hentet disse soldatene opp, begravd og æret dem, sier han.

Les også: Putin bekrefter flere flygninger nær NATO-lands luftrom

Sovjetisk helt

Piloten på det amerikanskbygde flyet - en Douglas A 20G «Boston» - het Jevgeni I. Frantsjev (22). Han hadde blitt hedret med landets høyeste militære utmerkelse - «Helt av Sovjetunionen» - bare en drøy måned før han måtte døden i havet utenfor Berlevåg.

Den russiske ambassadøren, Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij, ber Forsvaret om hjelp til å finne en sojetisk pilot som ble skutt ned for 70 år siden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixDen russiske ambassadøren, Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij, ber Forsvaret om hjelp til å finne en sojetisk pilot som ble skutt ned for 70 år siden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Før den russiske ambassaden i midten av oktober ba om hjelp fra det norske forsvaret, hadde de innhentet opplysninger om hvor flyet skal ha blitt skutt ned.

Flyentusiast Tor Edgar Olsen og lokalhistoriker Rune Rautio i Kirkenes, har funnet frem til en omtrentlig posisjon etter å ha studert gamle tyske logger og rapporter.

– Denne dagen var det ett av åtte slike fly, som fløy såkalt «fri jakt» mot skipsfart langs kysten av Finnmark. Flyene jaktet hver for seg, skriver Rautio i en epost til ABC Nyheter.

Han opplyser også at flyet tilhørte 2. skvadron ved den sovjetiske Nordflåtens 9. garde mine- og torpedoflyregiment.

– Den aktuelle maskinen angrep klokka 15:51 en liten vestgående tysk konvoi , som var på vei fra Berlevåg til Honningsvåg, i Tanafjordens munning NV av Tanahorn. Flyet rapporterte angrepet på radio til basen, men ble straks etter skutt ned av luftvernild fra de tyske minesveiperne «M-31» og «M-251».  

– Flyet styrtet i sjøen, og ingen overlevende ble observert, oppsummerer Rautio.

Les også: Russland: Ingen russiske soldater i Ukraina

Spent forhold til Russland

Den 22-årige løytnanten som førte flyet, har fått en egen oppføring i den russiske utgaven av Wikipedia, og det finnes også en militær kadettskole i hans navn.

Ved den norske Forsvarsstaben bekrefter en bare at brevet fra ambassaden er mottatt.

Nå vurderes det om man skal yte Russland denne bistanden, selv om tidspunktet neppe kunne vært verre.

Det er bare en måned siden den norske forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide sa at forholdet til Russland var «varig endret som en følge av situasjonen i Ukraina».

– Konflikten i Ukraina har ført til en varig endring i rammebetingelsene for europeisk sikkerhetspolitikk. Tilliten Russland har brutt ned, kan ikke bygges opp igjen til fulle, sa hun under Nordisk råds samling i midten av oktober.

Les også: Stoltenberg fastholder kritikken av Russland

«Våre norske venner»

Ved den russiske ambassaden har man likevel valgt å ha en praktisk tilnærming til spørsmålet om å heve og få begravd fire menn som bidro til å frigjøre Norge for 70 år siden:

– Jeg erkjenner også at det ikke er veldig enkelt og vil kreve store økonomiske ressurser. Vi kan derfor ikke kreve noe. Vi kan ikke insistere, men vi spør våre norske venner og partnere om de kan gjøre noe - tilby oss noe.

– Og vi kan absolutt bidra. Det er derfor vi sendte brevet og vi håper å få et konstruktivt svar, sier ambassadør Pavlovskij.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus