Filmskaperne beklager falsk Syria-kortfilm

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaperne av kortfilmen «Syrian Hero Boy» beklager sinnet filmen har vakt. De beklager også hvis filmen har gjort det vanskeligere å rapportere fra krigssoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse søndag kveld sier filmskaperne at det aldri var hensikten å redusere troverdigheten til reportere og aktivister som arbeider i konfliktsoner som kilder og informasjonsformidlere.

– Dersom det skulle vise seg at dette vil få ødeleggende eller negative konsekvenser, ønsker vi å beklage det, heter det i uttalelsen.

Overfor nyhetsbyrået AFP understreker produsent John Einar Hagen at han og regissør Lars Klevberg fortsatt står for de gode intensjonene som ligger bak filmen.

Se filmen øverst i artikkelen

Den viser en ung gutt risikere livet for å redde en jente fra snikskytterild, tilsynelatende i Syria. Avsløringen av filmen som ren fiksjon og at den ble spilt inn på Malta i fjor, har vakt sterke reaksjoner internasjonalt. Etter at filmskaperne la filmen ut på YouTube mandag denne uka, medga Klevberg at den ikke var det den så ut til å være.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da hadde over fem millioner nettbrukere sett filmen.

Mer skade enn nytte

– Ved å publisere en falsk video har Klevberg gjort det lettere for krigsforbrytere å avvise troverdige bilder av overgrep, sier barnerettsrådgiver Fred Abrahams i Human Rights Watch på organisasjonens nettsider.

Han mener de norske filmskaperne har gjort betydelig mer skade enn nytte med kortfilmen sin, fordi den bidrar til å skape tvil om hvorvidt amatøropptak og bilder av reelle grusomheter i Syria faktisk er ekte.

– Videoer og mobilklipp fra lokale aktivister har spilt en avgjørende rolle i å dokumentere forbrytelser mot sivilbefolkningen, blant annet med kjemiske våpen, angrep på skoler og bruk av barnesoldater, poengterer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I uttalelsen filmskaperne ga søndag fremholder de at det hele tiden var meningen å opplyse om at filmen er et fiksjonsverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Norsk regissør bak «heltevideo fra Syria»

Ville skape debatt

Klevberg sier til AFP at han og Hagen bare ønsket å «anspore til debatt og tilskynde handling på vegne av uskyldige barn som er rammet av krig over hele verden».

«Det har aldri vært vår hensikt å føre noen bak lyset, men kun å sette fokus på barn som ofre i krig. Derfor trengte vi tid på å håndtere hvordan vi skulle melde ifra om dette. Vi har kun ønsket å støtte en part i konflikten: barna», skriver Klevberg og Hagen i uttalelsen søndag.

HRW mener intensjonene er blitt fullstendig skjøvet til side av de negative konsekvensene av at filmen er falsk.

– Hvis videoen nådde noen kortsiktige mål ved å rette søkelyset mot situasjonen til barn i krig, så har de blitt overskygget ved å undergrave tilliten til profesjonell rapportering og samvittighetsfull og faktabasert dokumentasjon av krigsforbrytelser, sier Abrahams.