Meny

Putin forlot G20-toppmøtet

FIKK KRITIKK: Russlands president Vladimir Putin måtte tåle hard kritikk under G20-toppmøtet i Australia, som han forlot tidligere enn planlagt søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir Putin forlot søndag G20-toppmøtet i Australia før planen, etter å ha måttet tåle krass kritikk for Russlands rolle i Ukraina.

Før Putin steg ombord i flyet i Brisbane holdt han en pressekonferanse der han betegnet toppmøtet som konstruktivt.

– Vi er ikke enige om alt, men diskusjonene på møtet var konstruktive og hjelpsomme, sa Putin.

Les også: Putin skyteskive

– Stort feilsteg

Den russiske presidenten karakteriserte videre Ukrainas beslutning om å innføre en økonomisk blokade av de separatistkontrollerte delene av Øst-Ukraina som «et stort feilsteg», men ga samtidig utrykk for optimisme.

– Det er gode muligheter for å komme til enighet om en løsning, uansett hvor rart det enn kan høres, men på begge sider må det bygges opp visse strukturerer som kan løse oppgavene man står overfor på en bedre måte, sa Putin.

Kritikken haglet mot Putin under toppmøtet, der Canadas statsminister Stephen Harper slo an tonen under sitt møte på tomannshånd med den russiske presidenten.

– Jeg antar at jeg kommer til å ta deg i hånden, men jeg har bare én ting å si til deg: Du er nødt til å komme deg ut av Ukraina, sa Harper da de to møttes.

Ikke tilfredsstillende

Storbritannias statsminister David Cameron fikk også noen ord med Putin på tomannshånd lørdag.

– Ukraina-saken var i praksis det eneste samtalen dreide seg om, men de snakket også om de grunnleggende årsakene til den nåværende striden mellom Russland, USA og en rekke EU-stater, sa en russisk talsmann etter møtet.

Tysklands statsminister Angela Merkel hadde også et møte med Putin på sidelinjen av G20-møtet, men var ordknapp etterpå.

– Den nåværende situasjonen er ikke tilfredsstillende, var Merkels kommentar til Ukraina-krisen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus