Meny

– Positivt at befolkningen blir eldre

KLARER SEG BRA: Mange eldre opptil 85 år har ikke problemer med å gjøre ting som å handle, ha orden på egen økonomi og rengjøre hjemmet, og mange opptil 90 år fungerer bra nok til å ta vare på seg selv, viser svenske undersøkelser. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KLARER SEG BRA: Mange eldre opptil 85 år har ikke problemer med å gjøre ting som å handle, ha orden på egen økonomi og rengjøre hjemmet, og mange opptil 90 år fungerer bra nok til å ta vare på seg selv, viser svenske undersøkelser. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

– Jeg er så lei av å høre det negative. Når folk blir eldre er det fordi de har bedre helse, sier professor. Undersøkelser viser at eldre klarer seg selv lenger, og forekomsten av demens synker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske selskap for aldersforskning

Norsk selskap for aldersforskning (NSA) ble stiftet i 1954. Den het da «Norsk gerontologisk selskap», og skulle være «et bindeledd mellom fagfolk som arbeidet med eldre».

NSA feirer i år 60-årsjubileum.

NSAs overordnede mål er å fremme gerontologisk kunnskap, forskning og utviklingsarbeid, samt skape interesse og engasjement for arbeid innenfor eldrefeltet.

Kilde: aldersforsk.no

OSLO (ABC NYHETER): Verdens befolkning blir stadig eldre. Forventet levealder er nå over 60 år i nesten hele verden. I Norge har forventet levealder økt fra 45 år i 1814 til 80 år i 2014.

Økt levealder omtales ofte i sammenheng med den truende «eldrebølgen» som kan ta knekken på velferdssamfunnet, fordi utgiftene til pleie og pensjon vil skyte i været.

Vi må ikke glemme at denne utviklingen faktisk er positiv, mener professor Laura Fratiglioni ved Karolinska Institutet i Stockholm.

– Jeg er så lei av å høre det negative. Når folk blir eldre er det fordi de har bedre helse, var Fratiglionis budskap under 60-årsjubileet til Norsk selskap for aldersforskning i Oslo denne uka.

Professoren er leder for Aging Research Center (ARC) i Stockholm og har ansvar for Stockholm-delen av befolkningsundersøkelsen Swedish National study on Aging and Care (SNAC).

– Ja, det er utfordringer knyttet til at folk blir eldre. Mange får kroniske lidelser, en eller flere. Særlig de som har tre eller flere kroniske lidelser øker, sier hun videre og viser til data SNAC.

Det er hjerte- og karsykdom, metabolsk sykdom og hjernesykdom som er mest vanlig blant de eldste.

POSITIVT: Professor Laura Fratiglioni minner om at det er positivt at folk blir stadig eldre, og viser til ferske data fra Sverige som viser at folk klarer seg selv langt inn i alderdommen. Foto: Stefan Zimmerman (ARC)POSITIVT: Professor Laura Fratiglioni minner om at det er positivt at folk blir stadig eldre, og viser til ferske data fra Sverige som viser at folk klarer seg selv langt inn i alderdommen. Foto: Stefan Zimmerman (ARC)

– Det er dramatisk, tenker folk. Men selv om de eldre har flere kroniske sykdommer, betyr ikke det at de ikke fungerer bra.

– De ekstra årene vi får er gode

Professoren viser til nye data fra SNAC-undersøkelser gjort i området Kungsholm i Stockholm.

– Våre undersøkelser viser at opp til 85 år har en stor andel eldre ikke problemer med å gjøre ting som å handle, ha orden på egen økonomi og rengjøre hjemmet. Og opp til 90 år fungerer veldig mange bra nok til å ta vare på seg selv, på tross av at de har kroniske sykdommer, sier professoren.

Derfor er det ikke nødvendigvis alltid behov for pleie i denne gruppen av eldre, men de trenger hjelp til å ta vare på helsen sin, til å følge opp de kroniske sykdommene, mener Fratiglioni.

– Våre data er fra Stockholm, men det er rimelig å anta at dette gjelder for bymiljøer også ellers i Europa, men ikke nødvendigvis på bygda, sier hun.

Ved å sammenligne SNAC-Kungsholm-undersøkelsen som startet i 1999, og fremdeles pågår, med en tidligere befolkningsundersøkelse gjort blant eldre i samme område, Kungsholmsprosjektet, kan forskerne se at eldre klarer seg selv lenger nå enn før.

– Så de ekstra årene vi får, er gode år funksjonsmessig, sier Fratiglioni.

Les også: – Alzheimer-pasienter husker bedre etter livsstilsendring

– Opererer 95-åringers hjerter

FRISKERE: – Det er ikke noe tvil om at dagens eldre er friskere enn før, sier professor Henrik Schirmer. Foto: Universitetet i TromsøFRISKERE: – Det er ikke noe tvil om at dagens eldre er friskere enn før, sier professor Henrik Schirmer. Foto: Universitetet i Tromsø

Det bildet som Fratiglioni tegner, av at de eldste blir stadig friskere, kan professor Henrik Schirmer ved Universitetet i Tromsø bekrefte fra egen erfaring som hjertespesialist.

– Det er ikke noe tvil om at eldre er friskere enn før. Jeg er kardiolog, og vi har operert på 95-åringer som er helt oppegående og som kommer seg fint etter operasjonen. For et par tiår siden ville vi blitt saksøkt for å gjøre noe slikt, sier Schirmer.

Professoren som for tiden er basert i England, der han forsker ved University College London, holdt under jubileumsseminaret torsdag innlegg om sammenhengen mellom risikofaktor for hjerte- og karsykdom og demens.

– Hjerte- og karsykdom gir økt risiko for Alzheimers. Her kan man forebygge, sier Schirmer.

Les også: Nobelprisvinner mener ødelagt hukommelse kan repareres

– Forebygging nytter

Når det gjelder å holde hjernen frisk, vet man at utdanning, fysisk, mental og sosial aktivitet hjelper alle, uavhengig av om man har demens i familien eller ikke.

Det er også viktig å forebygge risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som fedme og diabetes.

Om man i tillegg spiser fem om dagen, fet fisk, lite mettet fett, lite rødt kjøtt og lite salt, ikke røyker og kun drikker alkohol i moderate mengder vil man leve lenger og ha de kognitive evnene intakte lenger, er budskapet både fra Laura Fratiglioni og Henrik Schirmer.

– Dette vet vi med sikkerhet, sier professor Fratiglioni.

Les også: – Enkel test kan tidlig avsløre risiko for Alzheimers

Nedgang i demensforekomsten

Hun forteller at deres undersøkelser også antyder at det er en nedgang i nye tilfeller av demens.

Denne utviklingen er det også flere undersøkelser fra flere land som har pekt på.

– Det kom fem studier i 2013 som antyder at forekomsten av demens faller, sier Henrik Schirmer og fortsetter:

– Vi blir ikke kvitt demens, men vi kan få opptil en halvering av forekomsten antyder forskning. De studiene som er publisert allerede, antyder at det har vært et fall på 25 prosent i forekomsten. Det tar lang tid å se resultatene, så denne utviklingen vil fortsette lenge.

Mindre hjerte- og karsykdom er viktig, mener kardiologen, men økt utdanning trekkes frem som den viktigste forklaringen på nedgangen i nye tilfeller av demens.

Les også: – Alzheimer-pasienter mangler gen som beskytter hjernen

– Viktig å utfordre hjernen

Mens man tidligere trodde at mennesker ble født med et antall hjerneceller, som etter hvert døde og ikke ble erstattet, vet man i dag at det ikke stemmer.

– Hver dag kommer nye hjerneceller. Hvis du ikke gir dem oppgaver dør de, men om du utfordrer deg selv og gir hjernen nye oppgaver hver dag, går det deg bedre. Jeg tror det er svaret på hvorfor utdanning virker forebyggende, sier Schirmer.

Han mener det ikke er utdanning i seg selv, men det at hjernen får utfordringer, som er nøkkelen. Men at utdanning har gitt så stort utslag, fordi man har hatt en stor endring, fra få år til mange år på skolebenken.

– Små endringer vil ikke ha samme effekt, så jeg gjetter at utdanning vil flate ut som faktor fremover, sier professoren.

Hjernens plastisitet, eller formbarhet, og evne til å tilta seg ny kunnskap, er aller best i barndommen og avtar med alderen. En hypotese går ut på at man ved å stimulere hjernen gjennom hele livet, kan bygge seg opp en «kognitiv reserve».

– Med en slik reserve kan vi bedre tåle forandringer i hjerne uten å få demens, sier professor Fratiglioni.

– En sunnere aldring er allerede en realitet, men vi kan gjøre det enda bedre i fremtiden. Aldring foregår hele livet, fra barndommen, vi trenger å forstå prosessene bedre, sier hun.

Les også: – Mindre demens med høyere utdanning

– Trenger bedre data

Seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet (FHI) viste frem en kurve over utviklingen for hvor mange som blir 100 år eller mer i Norge.

For 60 år siden var det bare 77 stykker som var 100 år eller mer, mens tilsvarende tall for 2014 er 829.

Og ifølge en beregning fra Statistisk sentralbyrå (SSB) vil det være hele 12.500 som blir 100 år eller mer i 2100.

– Men jeg vet ikke om jeg er like overbevist om at de eldre har så mye bedre funksjon enn før. Vi mangler gode data, sier Strand.

Sammen med FHI-kollega seniorforsker Vegard Skirbekk etterlyser han flere objektive tester på eldres fysiske og mentale funksjon, der man måler en eller flere spesielle faktorer, i stedet for at folk selv rapporterer hvordan de har det.

Eksempler på slike tester er en enkel hukommelsestest, der deltagerne blir bedt om å huske flest mulig av ti enkle ord de får lest opp, eller fysiske tester av for eksempel gripestyrke, balanse og hurtighet.

Denne typen tester, som allerede brukes i undersøkelser i mange andre land, vil også gjøre det lettere å sammenligne utviklingen i Norge med disse landene.

– Vi håper å få inn slike tester i norske undersøkelser, for da kan man måle om de eldre faktisk blir mer funksjonsfrisk enn før, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet00:23 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40 Konradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32 Syklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15 Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12 USAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Hoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen06:15 Dette skjer i dag06:00 Mørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30 Ueland-familien håper på dom i Marokko05:29 Dette skjedde i natt05:15 Partiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12 Hundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22 Hetebølge i verdens nordligste bosetning04:15 Bitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43 Tidligere høyesterettsdommer i USA død03:42 Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26 Tidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02 Mann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25 Tre biler i brann i Langesund01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49 Iran bistår savnet tankskip
Siste nytt
01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet00:23VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40SportKonradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32NorgeSyklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15VerdenIrans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12VerdenUSAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerHoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen06:15NorgeDette skjer i dag06:00SportMørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30NorgeUeland-familien håper på dom i Marokko05:29NorgeDette skjedde i natt05:15NorgePartiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12VerdenHundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22VerdenHetebølge i verdens nordligste bosetning04:15NorgeBitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43VerdenTidligere høyesterettsdommer i USA død03:42NorgeNordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26VerdenTidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02NorgeMann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25NorgeTre biler i brann i Langesund01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49VerdenIran bistår savnet tankskip
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus