– Positivt at befolkningen blir eldre

KLARER SEG BRA: Mange eldre opptil 85 år har ikke problemer med å gjøre ting som å handle, ha orden på egen økonomi og rengjøre hjemmet, og mange opptil 90 år fungerer bra nok til å ta vare på seg selv, viser svenske undersøkelser. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KLARER SEG BRA: Mange eldre opptil 85 år har ikke problemer med å gjøre ting som å handle, ha orden på egen økonomi og rengjøre hjemmet, og mange opptil 90 år fungerer bra nok til å ta vare på seg selv, viser svenske undersøkelser. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

– Jeg er så lei av å høre det negative. Når folk blir eldre er det fordi de har bedre helse, sier professor. Undersøkelser viser at eldre klarer seg selv lenger, og forekomsten av demens synker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske selskap for aldersforskning

Norsk selskap for aldersforskning (NSA) ble stiftet i 1954. Den het da «Norsk gerontologisk selskap», og skulle være «et bindeledd mellom fagfolk som arbeidet med eldre».

NSA feirer i år 60-årsjubileum.

NSAs overordnede mål er å fremme gerontologisk kunnskap, forskning og utviklingsarbeid, samt skape interesse og engasjement for arbeid innenfor eldrefeltet.

Kilde: aldersforsk.no

OSLO (ABC NYHETER): Verdens befolkning blir stadig eldre. Forventet levealder er nå over 60 år i nesten hele verden. I Norge har forventet levealder økt fra 45 år i 1814 til 80 år i 2014.

Økt levealder omtales ofte i sammenheng med den truende «eldrebølgen» som kan ta knekken på velferdssamfunnet, fordi utgiftene til pleie og pensjon vil skyte i været.

Vi må ikke glemme at denne utviklingen faktisk er positiv, mener professor Laura Fratiglioni ved Karolinska Institutet i Stockholm.

– Jeg er så lei av å høre det negative. Når folk blir eldre er det fordi de har bedre helse, var Fratiglionis budskap under 60-årsjubileet til Norsk selskap for aldersforskning i Oslo denne uka.

Professoren er leder for Aging Research Center (ARC) i Stockholm og har ansvar for Stockholm-delen av befolkningsundersøkelsen Swedish National study on Aging and Care (SNAC).

– Ja, det er utfordringer knyttet til at folk blir eldre. Mange får kroniske lidelser, en eller flere. Særlig de som har tre eller flere kroniske lidelser øker, sier hun videre og viser til data SNAC.

Det er hjerte- og karsykdom, metabolsk sykdom og hjernesykdom som er mest vanlig blant de eldste.

POSITIVT: Professor Laura Fratiglioni minner om at det er positivt at folk blir stadig eldre, og viser til ferske data fra Sverige som viser at folk klarer seg selv langt inn i alderdommen. Foto: Stefan Zimmerman (ARC)POSITIVT: Professor Laura Fratiglioni minner om at det er positivt at folk blir stadig eldre, og viser til ferske data fra Sverige som viser at folk klarer seg selv langt inn i alderdommen. Foto: Stefan Zimmerman (ARC)

– Det er dramatisk, tenker folk. Men selv om de eldre har flere kroniske sykdommer, betyr ikke det at de ikke fungerer bra.

– De ekstra årene vi får er gode

Professoren viser til nye data fra SNAC-undersøkelser gjort i området Kungsholm i Stockholm.

– Våre undersøkelser viser at opp til 85 år har en stor andel eldre ikke problemer med å gjøre ting som å handle, ha orden på egen økonomi og rengjøre hjemmet. Og opp til 90 år fungerer veldig mange bra nok til å ta vare på seg selv, på tross av at de har kroniske sykdommer, sier professoren.

Derfor er det ikke nødvendigvis alltid behov for pleie i denne gruppen av eldre, men de trenger hjelp til å ta vare på helsen sin, til å følge opp de kroniske sykdommene, mener Fratiglioni.

– Våre data er fra Stockholm, men det er rimelig å anta at dette gjelder for bymiljøer også ellers i Europa, men ikke nødvendigvis på bygda, sier hun.

Ved å sammenligne SNAC-Kungsholm-undersøkelsen som startet i 1999, og fremdeles pågår, med en tidligere befolkningsundersøkelse gjort blant eldre i samme område, Kungsholmsprosjektet, kan forskerne se at eldre klarer seg selv lenger nå enn før.

– Så de ekstra årene vi får, er gode år funksjonsmessig, sier Fratiglioni.

Les også: – Alzheimer-pasienter husker bedre etter livsstilsendring

– Opererer 95-åringers hjerter

FRISKERE: – Det er ikke noe tvil om at dagens eldre er friskere enn før, sier professor Henrik Schirmer. Foto: Universitetet i TromsøFRISKERE: – Det er ikke noe tvil om at dagens eldre er friskere enn før, sier professor Henrik Schirmer. Foto: Universitetet i Tromsø

Det bildet som Fratiglioni tegner, av at de eldste blir stadig friskere, kan professor Henrik Schirmer ved Universitetet i Tromsø bekrefte fra egen erfaring som hjertespesialist.

– Det er ikke noe tvil om at eldre er friskere enn før. Jeg er kardiolog, og vi har operert på 95-åringer som er helt oppegående og som kommer seg fint etter operasjonen. For et par tiår siden ville vi blitt saksøkt for å gjøre noe slikt, sier Schirmer.

Professoren som for tiden er basert i England, der han forsker ved University College London, holdt under jubileumsseminaret torsdag innlegg om sammenhengen mellom risikofaktor for hjerte- og karsykdom og demens.

– Hjerte- og karsykdom gir økt risiko for Alzheimers. Her kan man forebygge, sier Schirmer.

Les også: Nobelprisvinner mener ødelagt hukommelse kan repareres

– Forebygging nytter

Når det gjelder å holde hjernen frisk, vet man at utdanning, fysisk, mental og sosial aktivitet hjelper alle, uavhengig av om man har demens i familien eller ikke.

Det er også viktig å forebygge risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som fedme og diabetes.

Om man i tillegg spiser fem om dagen, fet fisk, lite mettet fett, lite rødt kjøtt og lite salt, ikke røyker og kun drikker alkohol i moderate mengder vil man leve lenger og ha de kognitive evnene intakte lenger, er budskapet både fra Laura Fratiglioni og Henrik Schirmer.

– Dette vet vi med sikkerhet, sier professor Fratiglioni.

Les også: – Enkel test kan tidlig avsløre risiko for Alzheimers

Nedgang i demensforekomsten

Hun forteller at deres undersøkelser også antyder at det er en nedgang i nye tilfeller av demens.

Denne utviklingen er det også flere undersøkelser fra flere land som har pekt på.

– Det kom fem studier i 2013 som antyder at forekomsten av demens faller, sier Henrik Schirmer og fortsetter:

– Vi blir ikke kvitt demens, men vi kan få opptil en halvering av forekomsten antyder forskning. De studiene som er publisert allerede, antyder at det har vært et fall på 25 prosent i forekomsten. Det tar lang tid å se resultatene, så denne utviklingen vil fortsette lenge.

Mindre hjerte- og karsykdom er viktig, mener kardiologen, men økt utdanning trekkes frem som den viktigste forklaringen på nedgangen i nye tilfeller av demens.

Les også: – Alzheimer-pasienter mangler gen som beskytter hjernen

– Viktig å utfordre hjernen

Mens man tidligere trodde at mennesker ble født med et antall hjerneceller, som etter hvert døde og ikke ble erstattet, vet man i dag at det ikke stemmer.

– Hver dag kommer nye hjerneceller. Hvis du ikke gir dem oppgaver dør de, men om du utfordrer deg selv og gir hjernen nye oppgaver hver dag, går det deg bedre. Jeg tror det er svaret på hvorfor utdanning virker forebyggende, sier Schirmer.

Han mener det ikke er utdanning i seg selv, men det at hjernen får utfordringer, som er nøkkelen. Men at utdanning har gitt så stort utslag, fordi man har hatt en stor endring, fra få år til mange år på skolebenken.

– Små endringer vil ikke ha samme effekt, så jeg gjetter at utdanning vil flate ut som faktor fremover, sier professoren.

Hjernens plastisitet, eller formbarhet, og evne til å tilta seg ny kunnskap, er aller best i barndommen og avtar med alderen. En hypotese går ut på at man ved å stimulere hjernen gjennom hele livet, kan bygge seg opp en «kognitiv reserve».

– Med en slik reserve kan vi bedre tåle forandringer i hjerne uten å få demens, sier professor Fratiglioni.

– En sunnere aldring er allerede en realitet, men vi kan gjøre det enda bedre i fremtiden. Aldring foregår hele livet, fra barndommen, vi trenger å forstå prosessene bedre, sier hun.

Les også: – Mindre demens med høyere utdanning

– Trenger bedre data

Seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet (FHI) viste frem en kurve over utviklingen for hvor mange som blir 100 år eller mer i Norge.

For 60 år siden var det bare 77 stykker som var 100 år eller mer, mens tilsvarende tall for 2014 er 829.

Og ifølge en beregning fra Statistisk sentralbyrå (SSB) vil det være hele 12.500 som blir 100 år eller mer i 2100.

– Men jeg vet ikke om jeg er like overbevist om at de eldre har så mye bedre funksjon enn før. Vi mangler gode data, sier Strand.

Sammen med FHI-kollega seniorforsker Vegard Skirbekk etterlyser han flere objektive tester på eldres fysiske og mentale funksjon, der man måler en eller flere spesielle faktorer, i stedet for at folk selv rapporterer hvordan de har det.

Eksempler på slike tester er en enkel hukommelsestest, der deltagerne blir bedt om å huske flest mulig av ti enkle ord de får lest opp, eller fysiske tester av for eksempel gripestyrke, balanse og hurtighet.

Denne typen tester, som allerede brukes i undersøkelser i mange andre land, vil også gjøre det lettere å sammenligne utviklingen i Norge med disse landene.

– Vi håper å få inn slike tester i norske undersøkelser, for da kan man måle om de eldre faktisk blir mer funksjonsfrisk enn før, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk
Siste nytt
21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus