Meny

– Positivt at befolkningen blir eldre

KLARER SEG BRA: Mange eldre opptil 85 år har ikke problemer med å gjøre ting som å handle, ha orden på egen økonomi og rengjøre hjemmet, og mange opptil 90 år fungerer bra nok til å ta vare på seg selv, viser svenske undersøkelser. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KLARER SEG BRA: Mange eldre opptil 85 år har ikke problemer med å gjøre ting som å handle, ha orden på egen økonomi og rengjøre hjemmet, og mange opptil 90 år fungerer bra nok til å ta vare på seg selv, viser svenske undersøkelser. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

– Jeg er så lei av å høre det negative. Når folk blir eldre er det fordi de har bedre helse, sier professor. Undersøkelser viser at eldre klarer seg selv lenger, og forekomsten av demens synker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske selskap for aldersforskning

Norsk selskap for aldersforskning (NSA) ble stiftet i 1954. Den het da «Norsk gerontologisk selskap», og skulle være «et bindeledd mellom fagfolk som arbeidet med eldre».

NSA feirer i år 60-årsjubileum.

NSAs overordnede mål er å fremme gerontologisk kunnskap, forskning og utviklingsarbeid, samt skape interesse og engasjement for arbeid innenfor eldrefeltet.

Kilde: aldersforsk.no

OSLO (ABC NYHETER): Verdens befolkning blir stadig eldre. Forventet levealder er nå over 60 år i nesten hele verden. I Norge har forventet levealder økt fra 45 år i 1814 til 80 år i 2014.

Økt levealder omtales ofte i sammenheng med den truende «eldrebølgen» som kan ta knekken på velferdssamfunnet, fordi utgiftene til pleie og pensjon vil skyte i været.

Vi må ikke glemme at denne utviklingen faktisk er positiv, mener professor Laura Fratiglioni ved Karolinska Institutet i Stockholm.

– Jeg er så lei av å høre det negative. Når folk blir eldre er det fordi de har bedre helse, var Fratiglionis budskap under 60-årsjubileet til Norsk selskap for aldersforskning i Oslo denne uka.

Professoren er leder for Aging Research Center (ARC) i Stockholm og har ansvar for Stockholm-delen av befolkningsundersøkelsen Swedish National study on Aging and Care (SNAC).

– Ja, det er utfordringer knyttet til at folk blir eldre. Mange får kroniske lidelser, en eller flere. Særlig de som har tre eller flere kroniske lidelser øker, sier hun videre og viser til data SNAC.

Det er hjerte- og karsykdom, metabolsk sykdom og hjernesykdom som er mest vanlig blant de eldste.

POSITIVT: Professor Laura Fratiglioni minner om at det er positivt at folk blir stadig eldre, og viser til ferske data fra Sverige som viser at folk klarer seg selv langt inn i alderdommen. Foto: Stefan Zimmerman (ARC)POSITIVT: Professor Laura Fratiglioni minner om at det er positivt at folk blir stadig eldre, og viser til ferske data fra Sverige som viser at folk klarer seg selv langt inn i alderdommen. Foto: Stefan Zimmerman (ARC)

– Det er dramatisk, tenker folk. Men selv om de eldre har flere kroniske sykdommer, betyr ikke det at de ikke fungerer bra.

– De ekstra årene vi får er gode

Professoren viser til nye data fra SNAC-undersøkelser gjort i området Kungsholm i Stockholm.

– Våre undersøkelser viser at opp til 85 år har en stor andel eldre ikke problemer med å gjøre ting som å handle, ha orden på egen økonomi og rengjøre hjemmet. Og opp til 90 år fungerer veldig mange bra nok til å ta vare på seg selv, på tross av at de har kroniske sykdommer, sier professoren.

Derfor er det ikke nødvendigvis alltid behov for pleie i denne gruppen av eldre, men de trenger hjelp til å ta vare på helsen sin, til å følge opp de kroniske sykdommene, mener Fratiglioni.

– Våre data er fra Stockholm, men det er rimelig å anta at dette gjelder for bymiljøer også ellers i Europa, men ikke nødvendigvis på bygda, sier hun.

Ved å sammenligne SNAC-Kungsholm-undersøkelsen som startet i 1999, og fremdeles pågår, med en tidligere befolkningsundersøkelse gjort blant eldre i samme område, Kungsholmsprosjektet, kan forskerne se at eldre klarer seg selv lenger nå enn før.

– Så de ekstra årene vi får, er gode år funksjonsmessig, sier Fratiglioni.

Les også: – Alzheimer-pasienter husker bedre etter livsstilsendring

– Opererer 95-åringers hjerter

FRISKERE: – Det er ikke noe tvil om at dagens eldre er friskere enn før, sier professor Henrik Schirmer. Foto: Universitetet i TromsøFRISKERE: – Det er ikke noe tvil om at dagens eldre er friskere enn før, sier professor Henrik Schirmer. Foto: Universitetet i Tromsø

Det bildet som Fratiglioni tegner, av at de eldste blir stadig friskere, kan professor Henrik Schirmer ved Universitetet i Tromsø bekrefte fra egen erfaring som hjertespesialist.

– Det er ikke noe tvil om at eldre er friskere enn før. Jeg er kardiolog, og vi har operert på 95-åringer som er helt oppegående og som kommer seg fint etter operasjonen. For et par tiår siden ville vi blitt saksøkt for å gjøre noe slikt, sier Schirmer.

Professoren som for tiden er basert i England, der han forsker ved University College London, holdt under jubileumsseminaret torsdag innlegg om sammenhengen mellom risikofaktor for hjerte- og karsykdom og demens.

– Hjerte- og karsykdom gir økt risiko for Alzheimers. Her kan man forebygge, sier Schirmer.

Les også: Nobelprisvinner mener ødelagt hukommelse kan repareres

– Forebygging nytter

Når det gjelder å holde hjernen frisk, vet man at utdanning, fysisk, mental og sosial aktivitet hjelper alle, uavhengig av om man har demens i familien eller ikke.

Det er også viktig å forebygge risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som fedme og diabetes.

Om man i tillegg spiser fem om dagen, fet fisk, lite mettet fett, lite rødt kjøtt og lite salt, ikke røyker og kun drikker alkohol i moderate mengder vil man leve lenger og ha de kognitive evnene intakte lenger, er budskapet både fra Laura Fratiglioni og Henrik Schirmer.

– Dette vet vi med sikkerhet, sier professor Fratiglioni.

Les også: – Enkel test kan tidlig avsløre risiko for Alzheimers

Nedgang i demensforekomsten

Hun forteller at deres undersøkelser også antyder at det er en nedgang i nye tilfeller av demens.

Denne utviklingen er det også flere undersøkelser fra flere land som har pekt på.

– Det kom fem studier i 2013 som antyder at forekomsten av demens faller, sier Henrik Schirmer og fortsetter:

– Vi blir ikke kvitt demens, men vi kan få opptil en halvering av forekomsten antyder forskning. De studiene som er publisert allerede, antyder at det har vært et fall på 25 prosent i forekomsten. Det tar lang tid å se resultatene, så denne utviklingen vil fortsette lenge.

Mindre hjerte- og karsykdom er viktig, mener kardiologen, men økt utdanning trekkes frem som den viktigste forklaringen på nedgangen i nye tilfeller av demens.

Les også: – Alzheimer-pasienter mangler gen som beskytter hjernen

– Viktig å utfordre hjernen

Mens man tidligere trodde at mennesker ble født med et antall hjerneceller, som etter hvert døde og ikke ble erstattet, vet man i dag at det ikke stemmer.

– Hver dag kommer nye hjerneceller. Hvis du ikke gir dem oppgaver dør de, men om du utfordrer deg selv og gir hjernen nye oppgaver hver dag, går det deg bedre. Jeg tror det er svaret på hvorfor utdanning virker forebyggende, sier Schirmer.

Han mener det ikke er utdanning i seg selv, men det at hjernen får utfordringer, som er nøkkelen. Men at utdanning har gitt så stort utslag, fordi man har hatt en stor endring, fra få år til mange år på skolebenken.

– Små endringer vil ikke ha samme effekt, så jeg gjetter at utdanning vil flate ut som faktor fremover, sier professoren.

Hjernens plastisitet, eller formbarhet, og evne til å tilta seg ny kunnskap, er aller best i barndommen og avtar med alderen. En hypotese går ut på at man ved å stimulere hjernen gjennom hele livet, kan bygge seg opp en «kognitiv reserve».

– Med en slik reserve kan vi bedre tåle forandringer i hjerne uten å få demens, sier professor Fratiglioni.

– En sunnere aldring er allerede en realitet, men vi kan gjøre det enda bedre i fremtiden. Aldring foregår hele livet, fra barndommen, vi trenger å forstå prosessene bedre, sier hun.

Les også: – Mindre demens med høyere utdanning

– Trenger bedre data

Seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet (FHI) viste frem en kurve over utviklingen for hvor mange som blir 100 år eller mer i Norge.

For 60 år siden var det bare 77 stykker som var 100 år eller mer, mens tilsvarende tall for 2014 er 829.

Og ifølge en beregning fra Statistisk sentralbyrå (SSB) vil det være hele 12.500 som blir 100 år eller mer i 2100.

– Men jeg vet ikke om jeg er like overbevist om at de eldre har så mye bedre funksjon enn før. Vi mangler gode data, sier Strand.

Sammen med FHI-kollega seniorforsker Vegard Skirbekk etterlyser han flere objektive tester på eldres fysiske og mentale funksjon, der man måler en eller flere spesielle faktorer, i stedet for at folk selv rapporterer hvordan de har det.

Eksempler på slike tester er en enkel hukommelsestest, der deltagerne blir bedt om å huske flest mulig av ti enkle ord de får lest opp, eller fysiske tester av for eksempel gripestyrke, balanse og hurtighet.

Denne typen tester, som allerede brukes i undersøkelser i mange andre land, vil også gjøre det lettere å sammenligne utviklingen i Norge med disse landene.

– Vi håper å få inn slike tester i norske undersøkelser, for da kan man måle om de eldre faktisk blir mer funksjonsfrisk enn før, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:08 Grande og Ropstad håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 – Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin
Siste nytt
15:08PolitikkGrande og Ropstad håper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55Verden– Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus