Ukraina dominerer G20-møte – Putin skyteskive

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken haglet mot Russlands president Vladimir Putin på G20-møtet. Mens Putin vurderer å pakke kofferten, tilspisses krigen i Øst-Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for Putin avkrefter lørdag opplysningene fra flere russiske kilder om at presidenten akter å fremskynde hjemreisen fra Brisbane i Australia, melder nyhetsbyrået Interfax.

Toppsaken på møtet mellom verdens mektigste ledere skulle være økonomisk vekst. Men det iskalde forholdet mellom Russland og Vesten seilte som ventet opp og tok mest oppmerksomhet, aktualisert av nye kamper som krevde flere sivile liv i Øst-Ukraina. Samtidig tok regjeringen i Kiev en dramatisk beslutning om å legge ned alle offentlige tjenester i den krigsherjede delen av landet.

Ukrainas president Petro Porosjenko ba lørdag regjeringen om å «stanse alle aktiviteter av statlige foretak, institusjoner og organisasjoner i de ulike områdene hvor antiterroroperasjoner gjennomføres».

Les også: Obama lover klimamilliarder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kom deg ut

Blant dem som sørget for at G20-møtets første dag lørdag utviklet seg til et verbalt oppgjør om Ukraina-konflikten, var USAs president Barack Obama og Canadas statsminister Stephen Harper.

– Jeg antar at jeg kommer til å ta deg i hånden, men jeg har bare én ting å si til deg: Du er nødt til å komme deg ut av Ukraina, sa Harper til Putin da de to møttes, ifølge Harpers talsmann.

Obama anklaget på sin side Russland for å utgjøre en trussel mot verden gjennom sin opptreden i Ukraina. Russland nekter for å være innblandet i krigen i Øst-Ukraina, hvor lokale myndigheter lørdag formiddag opplyste at ytterligere fem sivile er drept i kamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Australske klimaaktivister stakk hodet i sanden

Cameron fikk Putin på tomannshånd

Møtet mellom verdens 20 største økonomiske stormakter varer til søndag. Storbritannias statsminister David Cameron fikk Putin på tomannshånd i kulissene av møtet lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukraina-saken var i praksis det eneste samtalen dreide seg om, men de snakket også om de grunnleggende årsakene til den nåværende striden mellom Russland, USA og en rekke EU-stater, sier talsmann Dmitrij Peskov for den russiske regjeringen.

Kremls konklusjon fra møtet er at begge parter viste interesse for å reparere forholdet dem imellom.

Cameron var klar da han talte til G20-lederne i forkant:

– Dersom Russland fortsetter å destabilisere Ukraina og vi fortsetter å se russiske soldater og stridsvogner inne i Ukraina, kan sanksjonene komme til å bli strammet inn, sa statsministeren ifølge BBC.

Bakgrunn: Russland med på G20-møte

Truer med sanksjoner

Tysklands statsminister Angela Merkel besøkte senere Putins hotell, hvor de to snakket sammen i over en time, opplyser diplomater til nyhetsbyrået DPA. Merkel hadde i forkant av møtet med Putin lave forventninger til at praten kan føre til noen snarlig endring på Ukraina-konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den nåværende situasjonen er ikke tilfredsstillende, sier Merkel.

Lørdag besluttet Russland å utvise en tysk diplomat fra Moskva, og tyske myndigheter ser på det som en gjengjeldelsesstrategi fra russisk side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ansatt i den tyske ambassaden i Moskva har dratt fra landet på grunn av en gjengjeldelsesstrategi fra russiske myndigheter, opplyser en kilde i det tyske utenriksdepartementet, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Putin og Obama i full klinsj om Syria

Militær opptrapping

EUs utenriksministre møtes mandag for å diskutere nye straffetiltak mot Russland i forbindelse med landets rolle i Ukraina. Unionen vurderer å utvide sanksjonene mot russiske enkeltpersoner, ifølge Merkel.

Det har den siste tiden kommet meldinger om kolonner med umerkede og militærutrustede kjøretøyer som har kjørt fra den russiske grensen mot opprørskontrollert territorium i Øst-Ukraina. President Petro Porosjenko har gitt ordre om at alle offentlige foretak, inkludert skoler og sykehus, i nær fremtid skal stenges i det krigsherjede øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen ble fem sivile, blant dem to barn, drept i Gorlivka nord Donetsk, ifølge det lokale rådet i den opprørskontrollerte byen. Samtidig er totalt syv ukrainske regjeringssoldater drept i kamper i løpet av det siste døgnet, opplyser kilder i Kiev.

Syv måneder med krigføring i Ukraina har kostet minst 4.000 mennesker livet og drevet over 800.000 mennesker på flukt.