Meny

De Grønne sa ja til krig i telefonmøte

Partileder Rasmus Hansson rådførte seg med de to andre i arbeidsutvalget om støtte til Norges militære bidrag i Irak. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøpartiet De Grønne besluttet å støtte Norges militære bidrag i Irak etter et telefonmøte mellom tre i ledelsen.

Partiet fattet tidligere i høst et vedtak om å ikke støtte kampen mot Den islamske staten (IS) med mindre det forelå et FN-mandat. En måneds tid senere snudde De Grønne.

Beslutningen ble tatt i et telefonmøte mellom tre fra partiledelsen, skriver Ny Tid. Partileder Rasmus Hansson rådførte seg med de to andre i arbeidsutvalget, talskvinne Hilde Opoku og partisekretær Lars Gaupset. De tre ble enige om å støtte norsk bidrag med 120 militært personell, ifølge avisen.

Temaet ble tidligere diskutert på et landsstyremøte, uten at man kom fram til noen klar enighet, opplyser Gaupset.

– Vi anser ikke støtten til det norske bidraget som et brudd på prinsipprogrammet. Det er ikke nødvendig med et FN-mandat når det dreier seg om en invitasjon fra irakiske myndigheter. Det folkerettslige grunnlaget er dermed til stede, sier Gaupset.

Først denne helgen kommer spørsmålet opp for landsstyret. Avgjørelsen om støtte til krigsbidraget har ført til debatt i partiet. Blant annet har nestor i fredsforskning og æresmedlem i partiet Johan Galtung gått hardt ut mot beslutningen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus